Se dau bani de la Guvern. Ce categorie de români poate beneficia de 2.000 lei, lunar
Se dau bani pentru o categorie de români care vor putea beneficia de 2000 de lei pe lună. Astfel, polițiștii locali, ar putea beneficia de un stimulent de 2000 de lei pe lună pentru perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă. Proiectul de lege a fost depus, marți, la Senat.
Polițiștii locali ar putea primi un stimulent de 2000 de lei pe lună pentru toată starea de urgență și starea de alertă
Se dau bani de la Guvern, iar polițiștii locali ar putea beneficia de un stimulent fiannciar de 2000 de lei pe lună pentru toată perioada de stare de urgență și stare de alertă.
Este o inițiativă legislativă depusă la Senat de deputatul Dorel Căprar, care a fost în PSD şi acum este la PPU-SL, alături de încă doi deputaţi social-democraţi, respectiv Vasile Cocoș și Adrian Todor.
Cine vor mai primi bani, pe lângă polițiștii locali
”(8) Se aprobă acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.000 lei, pe lună, pentru funcţionarii publici cu funcţie specifică de poliţist local din cadrul Poliţiei Locale, şi 1.000 lei, pe lună, pentru funcţionarii publici cu funcţii generale şi personal contractual din cadrul Poliţiei Locale, pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă, din fondul de salarii al unităţii angajatoare, prin transferuri de la bugetul de stat, de la titlul VI Transferuri între unităţi ale administraţiei publice sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu această destinaţie, prin ordonatorul principal de credite, sau din fonduri europene”, se arată în propunerea legislative.
În plus, ”Stimulentul de risc acordat nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuţiei asiguratorii pentru muncă, reglementată la titlul V Contribuţii sociale obligatorii din legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare”.
Poliția Locală, sub coordonarea și subordinea MAI
De asemenea, iniţiatorii propiectului de lege precizează în expunerea de motive că cei de la Poliţia Locală se află în subordinea şi coordonarea MAI, după emiterea decretului privind declararea stării de alertă de către preşedintele Klaus Iohannis şi după emiterea OUG care prevede că din 15 mai 2020 lucrătorii Poliţiei Locale execută misiuni specifice stării epidemiologice din țara noastră.
”Lucrătorii Poliţie Locale se află de la data de 16 martie 2020 în subordinea/coordonarea operaţională a Ministerului Afacerilor Interne, aşa cum este prevăzut în Decretul Preşedintelui 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoiul României, decretul Preşedintelui României 240/2020 privind prelungirea stării de urgenţă pe tteritoriul României şi ordonanţat a de urgenţă a Guvernului 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, a legii educaţiei naţionale 1/2011, precum şi a altor acte normative, executând în sistem integrat misiunile specifice stării epidemiologice”, potrivit expunerii de motive.
Poliția Locală are atribuții de limitare a răspândirii epidemiei de coronavirus
Astfel, iniţiatorii susțin că, ”funcţionarii public cu funcţie specifică de poliţist local din cadrul Poliţiilor locale sunt însărcinaţi cu atribuţii pe linia stopării răspândirii epidemiei cu SARS-CoV-2, menţinerii controlului situaţiei epidemiologice, verificării persoanelor aflate în carantină şi izolare, precum şi asigurării ordinii publice în localităţi carantinate, aşa cum prevăd Deciziile/Hotărârile Comitetelor Locale pentru situaţii de urgenţă, precum şi legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, republicată”.
Proiectul de lege a fost înregistrat în procedură normală la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.