Politicianul Remus Cernea, activist român împotriva discriminării bazate pe religie și orientare sexuală, a publicat recent un anunț pe rețelele de socializare cu privire la activitatea sa din prezent, alături de o poză cu el. Odinioară cu părul lung, bogat, șaten, cu o barbă care îi acoperea trăsăturile, dar și cu câteva kilograme în plus, este astăzi de nerecunoscut. Cu părul cărunt și ochelari de vedere, fostul deputat PSD de Constanța și-a schimbat viața, deschizându-și și o nouă afacere.
Remus Cernea (46 de ani) este susținător al separației dintre biserică și stat și fondatorul Asociației Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, cunoscut pentru numeroasele acțiuni civile derulate în ultimii ani, care vizează apărarea și promovarea drepturilor omului și îndeosebi apărarea libertății de exprimare și a libertății de gândire, conștiință și religie. A candidat la alegerile prezidențiale din anul 2009, susținut de Partidul Verde, al cărui lider a și fost, obținând 0,62% din sufragii.
În octombrie 2010 a demisionat din Partidul Verde din cauza unor diferențe ideologice și a pus bazele Mișcării Verzilor, iar doi ani mai târziu a fost ales deputat pe listele USL.
Controversa care îl are ca protagonist s-a petrecut în anul 1997, ca protest față de excesele naționaliste și xenofobe ale unor politicieni precum Corneliu Vadim Tudor, Gheorghe Funar sau Adrian Păunescu.
Revenind în zilele noastre, fostul deputat a anunțat pe pagina personală de Facebook în ce punct se află viața sa. Acesta poate fi localizat în Brașov, unde spune că a lucrat intensiv pentru a pregăti lansarea primei rulote vegane alimentate cu panouri fotovoltaice despre care vorbea încă din 2019.
Acesta spune că în proiectul său este reunit conceptul de business green (0 emisii – panouri solare) cu cel vegan (0 animale ucise). Pe lângă profit, Cernea are ca scop să reafirme ideea că ar trebui realizată cât mai repede o tranziție a economiilor noastre către activități antreprenoriale cu un impact cât mai redus asupra mediului.
„Noi le-am gândit inițial ca niște rulote. După ne-am schimbat ideea, dar deja proiectul a fost aprobat cu rulote. Așa că vom începe astfel, însă putem amplasa și niște căsuțe după o perioadă de timp dacă reușim să ne extindem. Când am gândit ideea cu rulote, ne-am gândit tocmai la faptul că este posibil să o amplasăm undeva unde poate nu e locul potrivit și să o putem muta. Dar, ideile care au apărut ulterior ne-au făcut să realizăm că dacă amplasăm într-un loc o rulotă, oricum trebuie să facem un contract pe un an – minim. Așadar, avantajul gândit inițial pe care l-ar fi dat rulotele dispare. Ne-am gândit că ulterior, după ce implementăm proiectul, putem amplasa niște căsuțe – spații fără roți”, explica Remus Cernea în urmă cu ceva timp.