La finele anului trecut noul Guvern, condus de Florin Cîțu, anunța înghețarea salariilor bugetare, datorită crizei economice. Decizia a venit ca urmare a lipsei banilor la bugetul de stat. În același timp există și riscul de a intra în incapacitate de plată. Printre cei cărora li s-au promis măriri salariale se află și angajații Ministerului de Interne. Odată cu aprobarea acestei decizii, și angajații de la Interne vor avea salariile din 2021, aferente anului 2020.
Ca și în cazul celorlalți bugetari, și angajații din Ministerul de Interne, la nivelul tuturor structurilor, vor avea salariile înghețate. Prin vocea sindicatelor, angajații de la Interne vor revenirea asupra deciziei de înghețare a salariilor. Decizia Guvernului Cîțu a nemulțumit sindicatele din Poliție, iar recent au anunțat greve la nivel național. Prin demersul sindicatelor ce reprezintă angajații din Ministerul de Interne se dorește revenirea asupra deciziei de înghețare a salariilor și acordarea măririlor promise, încă de anul trecut.
Prima formă de grevă va fi cea de avertisment, în data de 11 ianuarie, când polițiștii nu vor mai da amenzi în trafic. Reprezentanții sindicatelor spun că vor merge mai departe cu grevele, dacă Guvernul nu va lua în considerare cerințele lor. Angajații de la Interne au mai anunțat că din 18 ianuarie își vor exercita doar atribuţiile din fişa postului, nu şi pe cele care ţin de comunicarea deciziilor de carantinare.
”În cursul zilei de 5 ianuarie, reprezentanţii federaţiilor sindicale au fost contactaţi pentru a dezbate un calendar comun de proteste. Ca răspuns la îngheţarea salariilor, adoptată fără consultarea partenerilor de dialog social. Am convenit asupra formelor de protest care să poată fi puse în aplicare de toţi poliţiştii şi poliţiştii de frontieră.
De asemenea, am identificat mai multe soluţii care să atenueze impactul OUG 226/2020, dintre care amintim punerea în plată a compensaţiei de risc, drept prevăzut de art. 14 din Anexa VI a Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, au anunţat miercuri sindicatele Europol, Pro Lex, Diamantul și Decus.
”În situația în care nu vom fi consultați și nu va exista voință pentru a elimina această inechitate salarială reprezentată de înghețarea salariilor polițiștilor, vom fi obligați să punem în aplicare toate cele 3 etape ale formelor de protest stabilite.”, se mai spune în comunicatul emis de sidicatul Europol.
Contextul este cum nu se poate mai nepotrivit. Având în vedere criza epidemologică și economică prin care trece România acestor zile, o grevă ar înrăutății lucrurile. Tot ceea ce reprezintă implementarea de reguli și restricții, la nivel național, se bazează pe acțiunile făcute de angajații de la Interne. Astfel că, o grevă generală ar da peste cap lucrurile și ar ridica și mai mult nivelul tensiunilor, deja existente. Angajații de la Interne au decis să nu renunțe la dreptul lor salarial, grevele anunțate începând din 11 ianuarie.