11 nov. 2019 | 06:30

Poate primul câine care știe să vorbească: câte cuvinte a învățat și cum ”le zice”

Știri generale
Poate primul câine care știe să vorbească: câte cuvinte a învățat și cum ”le zice”

Ai crede că sună a clickbait, dar un câine a fost dresat pentru a putea comunica prin cuvinte, iar întregul scenariu pare cât se poate de verosimil.

Pe parcursul vieții noastre, nu ai fi crezut vreodată posibil ca o persoană să vorbească unui animal de companie, iar acela să-i răspundă într-o manieră ușor de înțeles. Se pare totuși că acest lucru s-a întâmplat și nu a implicat efecte speciale sau o producție de la Hollywood cu un buget foarte generos. A necesitat însă un volum semnificativ de răbdare, chiar dacă rezultatele sunt șocante.

Majoritatea proprietarilor de câini sunt convinși de faptul că există un canal de comunicare în permanență cu animalul de companie. Altfel, nu ar mai petrece foarte mult timp vorbind cu el. Când vine însă vorba de răspunsul animalului, nu s-ar fi așteptat să meargă pe mai mult decât intuiție.

Revoluția în acest domeniu i se datorează Christinei Hunger, un patologist specializat pe vorbire și comunicare. Proiectul ei încununat de succes a implicat ca patrupedul său să dobândească abilitatea de a vorbi. În mod uzual, Hunger diagnostichează și tratează doar oameni cu impedimente de comunicare în San Diego, California. Datorită meseriei ei însă, intră în contact cu o serie stufoasă de echipamente menite să faciliteze dialogul. Cel pe care l-a folosit în cazul câinelui ei este destinat copiilor cu vârsta între 1 și 2 ani.

Educarea câinelui a început când acesta avea doar 8 săptămâni, dar acum știe 29 de cuvinte pe care le poate apela printr-o instalație de butoane cu semnificația lor dedesubt. În plus, poate formula propoziții simple, formate din 4-5 cuvinte.

 

View this post on Instagram

 

Last night, right before this video was taken, I accidentally said “ball” on Stella’s device while I was actually reaching for a different word. But, Stella took this very seriously! She picked up her ball, dropped it on her device, and said “Good” (Translation: Good idea, Mom!) • I started recording right after she said “Good” and caught the rest of her thought: “Happy ball want outside!” • Like all AAC users, Stella thrives when we talk to her using her device and say words that she loves. She never needs to know it was on accident! ? • • • • • #hunger4words #stellathetalkingdog #slpsofinstagram #speechtherapy #AAC #ashaigers #slp #corewords #SLPeeps #slp2be #aacawarenessmonth #earlyintervention #languagedevelopment #dogsofinstagram #dogmom #doglife #dogs #animalpsychology #doglover #dogvideos #sandiegodog #catahoula #blueheeler #smartdog #dogcommunication #mydogtalks #animalcommunication #interspeciescommunication #loveanimals

A post shared by Christina Hunger, MA, CCC-SLP (@hunger4words) on

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
Ieri legendă, azi ”terorist”! A fugit din țară, iar acum e șofer și vânzător de cărți: ”Mi-a luat tot”
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
GALERIE FOTO Imagini apocaliptice din Grecia. Cerul a devenit portocaliu și Atena abia se mai vede
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Angajații care vor primi primă de Paşte sau alte cadouri
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Bărbații între 18 și 60 ani, luați în Armată. Legea care sperie o țară întreagă
Capital.ro
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie 2024
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Se dau PRIME de PAȘTE! Anunțul momentului în ROMÂNIA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro