Plătile cash limitate de la 1 noiembrie. Tot ce trebuie să știi despre noile măsuri care au intrat în vigoare

de: Anca Lupescu
01 11. 2023

Începând de miercuri, 1 noiembrie, o serie de măsuri fiscale noi vor intra în vigoare, iar una dintre cele mai notabile schimbări este limitarea plăților cash la comercianți. Acest lucru face parte dintr-un pachet de măsuri fiscale care a fost asumat de Guvern și a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis. Plătile cash limitate de la 1 noiembrie – ce înseamnă acest lucru și cum îi va afecta pe români?

Limitarea plăților cash

Una dintre schimbările majore care intră în vigoare începând cu 1 noiembrie este limitarea plăților cash la comercianți. Pachetul de măsuri fiscale a fost publicat în Monitorul Oficial vineri seară, după ce a fost promulgat de președinte cu o zi înainte.

Citește și: Schimbările cu plățile cash care intră în vigoare în magazine de miercuri, 1 noiembrie 2023. Câți bani poți plăti

O primă schimbare este că se poate încasa cash în limita unui plafon de 1.000 de lei de la o persoană juridică. Alte schimbări vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024,

De asemenea, se impune o interdicție privind încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile cu o valoare mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei în cazul magazinelor de tipul „cash and carry”. 

De asemenea, se aplică aceeași regulă pentru fragmentarea facturilor în cazul livrării de bunuri sau prestării de servicii, cu o valoare mai mare de 1.000 lei sau 2.000 lei.

Plătile cash limitate de la 1 noiembrie

În plus față de limitarea plăților cash, s-a introdus și un plafon zilnic pentru plățile între persoane juridice și persoane fizice. Acest plafon este de 5.000 de lei. 

Vezi și: Fostul premier, Mihai Tudose, revoltat din cauza limitării plăților cash: ”Nu mă obliga să îmi iau o pâine cu card”

Cu alte cuvinte, într-o zi, suma totală pe care o persoană juridică o poate plăti sau încasa în numerar de la o persoană fizică nu poate depăși 5.000 de lei.

Limite pentru casieria persoanelor juridice

O altă măsură importantă privind limitarea plățior cash se referă la limitele pentru casieria persoanelor juridice. La sfârșitul fiecărei zile, sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăși plafonul de 50.000 lei. 

Asta înseamnă că întreprinderile și persoanele juridice trebuie să respecte această limită pentru sumele de bani aflate în casierie la finalul zilei de lucru.

Află și: BNR, anunț oficial despre dispariția plăților cash în România. Toți românii trebuie să știe

Aceste măsuri au fost luate cu scopul de a reduce evaziunea fiscală și de a spori transparența în tranzacțiile financiare. Ele sunt parte a efortului Guvernului de a îmbunătăți colectarea veniturilor fiscale și de a asigura că toate veniturile sunt corect declarate și impozitate conform legii.

Cum îi afectează aceste măsuri pe români

Pentru majoritatea cetățenilor, aceste măsuri vor avea un impact limitat asupra tranzacțiilor lor zilnice. Limitarea plăților cash se aplică, în principal, în relațiile cu persoane juridice, cum ar fi comercianții și furnizorii de servicii. 

Citește și: Dispar plăţile cash. Un magazin celebru deja nu mai acceptă numerarul

În majoritatea cazurilor, plafonul de 1.000 lei pe zi ar trebui să fie suficient pentru cumpărăturile obișnuite.

În ceea ce privește plafonul zilnic de 5.000 lei pentru plățile între persoane juridice și persoane fizice, acesta este, de asemenea, suficient pentru majoritatea tranzacțiilor cotidiene. Este puțin probabil ca o persoană fizică să aibă nevoie să facă plăți mai mari de 5.000 lei în numerar într-o zi obișnuită.

Limitarea plăților cash care urmează să intre în vigoare de la 1 noiembrie face parte dintr-un pachet mai larg de măsuri fiscale menite să îmbunătățească colectarea veniturilor fiscale și să reducă evaziunea fiscală. 

Află despre: Măsurile fiscale și controalele ANAF lovesc tot în companiile cinstite. Rezultatele luptei antifraudă din ultimele luni

În cazul în care nu vor fi respectate aceste măsuri, amenzile vor fi de 25% din suma încasată/plătită sau deținută în casierie, care depășește plafonul.