Planurile lui Vladimir Putin pentru ziua lui au fost năruite, tradiția lui fiind spulberată. În alți ani, ziua de naștere a lui Vladimir Putin era un motiv de bucurie pentru toată Rusia, nu și în acest an, din cauza războiului cu Ucraina.
De când a început războiul cu Ucraina, lucrurile s-au schimbat, iar șeful de la Kremlin a pierdut influența de care se bucura în urmă cu doar un an.
Astăzi, Vladimir Putin împlinește 70 de ani, iar liderul de la Kremlin nu va mai merge cu Serghei Șoigu la pescuit și nici nu va mai avea parte de simpatia poporului său, așa cum făcea până acum. Acum, și ceilalți politicieni de la Moscova s-ar fi întors împotriva lui din cauza pierderilor din războiul cu Ucraina.
Acum, Vladimir Putin are șanse să apară într-o carte, poate de Ivan Ilyin, un filozof rus ultranaționalist din secolul XX care descria odată fascismul ca fiind un „fenomen sănătos, necesar și inevitabil”, însă nu mai poate să își îndrepte greșelile făcute.
Ivan Ilyin, care credea că poporul rus ar trebui să „iubească necondiționat și să aibă încredere necondiționată” în președintele lor, a fost citat de Vladimir Putin în timpul unui discurs pentru a anunța anexarea a patru regiuni din Ucraina. „Spiritul Rusiei este spiritul meu. Soarta ei este soarta mea, suferința ei este durerea mea, înflorirea ei este bucuria mea”, a spus Vladimir Putin.
Chiar și așa, Tatiana Stanovaya, un analist politic rus, a spus că lucrurile s-au schimbat în Rusia și că nimeni nu mai ține legătura cu Vladimir Putin.
Liderul de la Kremlin nu se mai consultă nici măcar cu apropiații lui.
„Acesta nu a fost un semn de indecizie, ci pur și simplu o dovadă că Putin nu informează pe nimeni despre planurile sale. Toată lumea a primit ordin să aștepte comanda sa”, a declarat Tatiana Stanovaya.
Pe de altă parte, Vladimir Putin a ridicat temerile legate de războiul nuclear la cel mai înalt nivel de la sfârșitul Războiului Rece. Acesta a criticat „satanismul fățiș” al țărilor occidentale, precum și „răsturnarea credinței și a valorilor tradiționale” de către acestea.
Șeful de la Kremlin a făcut o referire amenințătoare la „precedentul” pe care, în opinia lui, Statele Unite l-au creat atunci când au aruncat bombe atomice asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki în 1945.
Astfel, Occidentul, dar și Rusia a observat că a fost cel mai agresiv discurs pe care l-a avut Vladimir Putin vreodată.
„Cum am ajuns în punctul în care țara noastră este condusă de un bătrân nebun cu arme nucleare?. Nimeni nu știe ce va face Putin, pentru că de multe ori el însuși nu știe acest lucru. El a pierdut controlul. Forțele pe care le-a dezlănțuit au devenit atât de puternice încât nu el le controlează, ci ele îl controlează pe el”, a scris Ksenia Torstrem, un politician de opoziție din Sankt Petersburg, pe rețelele sociale.