Planul secret al lui Ceaușescu pentru București. Ce urma să facă la greu, dacă nu era ucis
Nicolae Ceaușescu a încertcat să-și pună amprenta în orice, indiferent de ce lăsa în urma sa. Ce plan secret avea pentru București și nu a mai reușit să-l pună în aplicare? Acesta a fost ucis înainte de a putea schimba cele dorite. Capitala n-ar mai fi fost la fel dacă s-ar fi întâmplat asta!
Planul secret al lui Ceaușescu. Bucureștiul n-ar mai fi fost la fel
Agerpres și TVR se pregăteau să păstreze în fotografii și pe peliculă ceea ce aflaseră în anii ’80, anume că Ceaușescu vrea să restructureze urban, adică să demoleze câteva locuri din Capitală. Libertatea.ro a intrat în posesia cdocumentului emis de Consiliul Popular al Bucureștiului care a fost recuperat de un colecționar pasionat pe nume Cătălin Nicolae. “Este vorba de un act din 1987, de documentare a clădirilor ce urmează să fie dărâmate în cadrul sistematizării Bucureștiului. Provin din arhiva unui fotograf și au fost cumpărate de mine”, explică acesta.
În urma documentului prezentat, sursa citată a luat legătura cu arhitectul și fotoreporterul Andrei Pandele, autor al volumului „Bucureșitiul mutilat”. Consiliul Popular al Municipiului București, Secția de Arhitectură și Sistematizare răspunedea unei adrese semnate de Adrian Ionescu, directorul agenției Agespre în 1987, în care se solicita noua restructurare. Zeci de străzi din Capitală ar fi urmat să dispară.
„Referitor la adresa dvs, privind realizarea materialului documentar de arhivă, cu zone vechi ale orașului București, vă informăm lista principalelor străzi care vor intra în restructurarea urbană”
Consiliul Popular
Ce străzi ar fi trebuit să dispară?
În acest context, zei de bulevarde și străzi nu ar mai fi trebuit să existe dacă soții Ceaușescu nu ar fi fost uciși la Revoluție, printre care:
- Splaiul Independenței
- Splaiul Unirii
- Calea Călărașilor
- Bulevardul Dacia
- Calea Plevnei
- Calea Floreasca
- Strada Știrbei Vodă
- Strada Berzei
- Strada Luterană
- Strada Traian și Nerva Traian
- Calea Dudești
- Strada Buzești
- Strada Popa Tatu
De ce dictatorul comunist ar fi făcut asta?
“Zona Uranus era singura zonă din Bucureşti construită pe denivelare şi a fost ales ca epicentru al demolărilor, pentru că era terenul cel mai bun de fundație. Deci se putea construi pe el o casă uriașă, care să reziste la un cutremur de gradul 8 pe scara Richter”, povestește arhitectul Pandele. “Peste 20.000 de proprietăţi şi mai mult de 60.000 de familii au fost forţate să se mute. Nu mai puţin de 29 străzi au fost blocate sau au dispărut” – comunitatea “Uranus dispărut” Din cauză că el nu avea răbdare şi voia să îşi arate puterea, avea o singură atitudine: «Întâi dărâmăm tot şi pe urmă vedem ce facem». După ce dărâma tot, zicea: «Acum faceţi voi». Și, după ce făceau cu planurile, spunea: «E greşit! Trebuia să faceţi altfel, schimbaţi». Aşa îşi arăta puterea…”
Andrei Pandele, arhitect (Sursa: libertatea.ro)