În 1986, fostul ministru comunist de Interne, George Homoştean, aproba un ordin care asprea și mai tare decretul din 1966, care interzicea avorturile. Dar, contrar așteptărilor de creștere a natalității, avea să se lase cu și mai multe decese în rândul femeilor, care erau disperate să scape de sarcinile nedorite.
Decretul Partidului Comunist Român (PCR) din anul 1966, înăsprit prin decretul Nr. 4111/985, care prevedea interzicerea avortului, avea să ducă, ulterior, la ceea ce s-a numit „generaţia decreţeilor“. Spre nemulțumirea liderilor de partid, decretul nu producea efectele așteptate, fapt pentru care, în 1986, fruntașii PCR au pus la cale un plan diabolic. Astfel că, liderii acelor vremuri au hotărât să controleze și mai drastic doctorii și femeile, aducând în prim plan fosta Securitate.
Au fost trimise norme clare de aplicare a măsurilor legislative ce interziceau din temelie avorturile la cerere către toate inspectoratele de Miliție.
Sub lupa Securității erau toate spitalele. Reprezentanții aceteia avreau misiunea de a identifica și urmări femeile însărcinate, pentru a se asigura că orice încercare de a scăpa de sarcina nedorită, este suprimată.
„Până la 25.01. a.c., veţi lua măsuri pentru repartizarea sectoriştilor pe cartiere, cvartale de locuinţe, blocuri şi străzi, nominalizate în mod concret, urmând ca aceştia, în termen de de 30 de zile, să-şi recruteze un număr corespunzător de persoane de sprijin, capabile să depisteze în fază incipientă, femeile care încearcă să-şi ascundă starea de graviditate şi intenţionează să recurgă la întreruperea nelegală a sarcinii“, se arată în textul ordinului.
Efectele decretului în rândul femeilor din anii ’70 şi ’80 au fost devastatoare. Pentru a scăpa de sarcinile nedorite, acestea recurgeau la tot soiul de metode, care le puneau viețile în pericol, sau, mai rău, duceau chiar la moartea lor.
Spre exemplu, doar în județul Constanța medicii duceau lupte grele pentru a salva viața a cca. 30 de femei pe zi, care încercaseră să își provoace avortul acasă, sub diverse forme.
„Aveam zilnic 30 de avorturi provocate, însă erau şi zile când aveam 50 sau chiar 60. Pe lângă asta, mai erau şi 10-12 paciente care veneau cu adeverinţă medicală de întrerupere a sarcinii“, a susținut medicul ginecolog constănțean, Victorian Păştilă (68 de ani), potrivit historia.ro.
„Circa 90% din cazuri se terminau cu tot felul de complicaţii şi, în final, femeile decedau“, este declarația sumbră a doctorului Păştilă.
Disperate să înlăture pruncul nedorit din pântece, multe femei apelau la metode „băbești“. Cele mai multe dintre ele își provocau avortul cu sonde vaginale. Altele îşi introduceau în vagin tija termometrului, iar cele mai „norocoase“ reușeau să obțină de la medici adeverinţe care să le permită să întrerupă cursul sarcinii în baza unor boli care, de fapt, nu le puneau viaţa în pericol. Ca de exemplu, varicele.
Au existat însă și foarte multe cazuri în care femeile mureau din cauza complicațiilor apărute în încercarea de a-și ucide feții. Una dintre cele mai cunoscute boli de pe vremea aceea era tetanosul, apărut ca urmare a folosirii unui instrument ruginit.