În cursul zilei de joi, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că se pregătește pentru posibile atacuri chimice în Ucraina, potrivit directorului biroului regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge.
Oficialii occidentali au avertizat de mai multe de ori că Rusia ar putea folosi arme chimie și biologice în războiul contra Ucrainei, asta dacă planul președintelui Vladimir Putin nu decurge conform așteptărilor sale. Astfel de atacuri ar putea avea repercusiuni și asupra țărilor vecine.
„Având în vedere incertitudinile situaţiei actuale, nu există asigurări că războiul nu se va înrăutăţi. OMS ia în considerare toate scenariile şi îşi face planuri pentru diferite situaţii care ar putea afecta oamenii din Ucraina, de la continuarea acţiunilor soldate cu victime în masă, până la atacuri chimice, a afirmat Hans Kluge, într-un comunicat transmis jurnaliştilor din Liov, Ucraina.
O bază de date a Organizației Mondiale a Sănătății arată că, de la începutul invaziei, au avut loc 91 de atacuri asupra infrastructurii sanitare din Ucraina. Toate acestea au făcut 73 de victime, fără a menționa cine este responsabil pentru aceste crime.
Pe 23 martie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că Alianța Nord-Atlantică va furniza Kievului echipamente de protecție împotriva atacurilor chimice, biologice, radiologice sau nucealre.
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe al Rusiei, a declarat că Kievul a prezentat Moscovei un proiect de acord de pace care conținea elemente „inacceptabile”. Cu toate acestea, a precizat că Rusia va continua discuțiile și va face presiune pentru a-și asigura propriile cerințe.
”O astfel de incapacitate de a ajunge la un acord evidențiază încă o dată adevăratele intenții ale Kievului, poziția sa de a se retrage și chiar de a submina discuțiile prin îndepărtarea de înțelegerile la care s-a ajuns.
În ciuda tuturor provocărilor, delegația rusă va continua procesul de negociere, făcând presiuni pentru propriul nostru proiect de acord care să contureze în mod clar și complet pozițiile și cerințele noastre inițiale”, a spus Lavrov, adăugând că propunerile Kievului sunt ”inacceptabile”.
De asemenea, oficialii ruși au spus că discuțiile de pace dintre cele două tabere nu progresează atât de repede pe cât și-ar dori. Aceștia au mai acuzat Occidentul că încearcă să deraieze negocierile, concentrându-se în totalitate pe crime de război, crime de război pe care Rusia le neagă.