Planul Guvernului Ciucă. Lista miniştrilor şi principalele măsuri depuse la Parlament

Planul Guvernului Ciucă. Lista miniştrilor şi principalele măsuri depuse la Parlament

Nicolae Ciucă, premierul desemnat de către președintele Klaus Iohannis să-l înlocuiască pe Florin Cîțu, a depus la Parlament lista miniștrilor și programul de guvernare. Posibilul prim-ministru al României are un plan prin care vrea să reformeze pensiile,  dar și alte idei de guvernare și proiecte pe care ar putea să le pună în practică, dacă Guvernul Ciucă va trece.

Cum arată programul de guvernare depus de Nicolae Ciucă

Premierul desemnat Nicolae Ciucă este mai aproape de o posibilă învestire a Guvernului condus de acesta. Oficialul a depus la Parlament lista miniștrilor săi, precum și programul de guvernare. Deși în urmă cu o zi afirma, de față cu Florin Cîțu, că “nu putem să fim nerealiști și să nu luăm în seamă calculul matematic”, Nicolae Ciucă consideră totuși oportună guvernarea minoritară, ca fiind “soluția prin care se câștigă timp pentru negocieri”.

„Am depus programul de guvernare și lista cabinetului. Programul este centrat pe măsurile de primă urgență ce trebuie luate la nivelul guvernului pentru a rezolva criza pandemică. De asemenea, este o altă prioritate cea legată de creșterea prețurilor la energie și gaze naturale și alimente. Cea de-a treia este foarte bine articulată la programul național de redresare și reziliență, aprobat de curând”, a declarat Nicolae Ciucă, sâmbătă, 30 octombrie.

Măsuri menite să salveze România din criză

În documentul depus de Nicolae Ciucă la Parlament sunt menționate mai multe măsuri menite să salveze România din criză. Astfel, printre cele care țin de sectorul fiscal, se numără aprobarea bugetului până la finalul anului, creșterea colectării, reforma sistemului de pensii și reforma salarizării în sectorul public. Printre măsurile fiscal-bugetare, premierul desemnat are ca țel aprobarea bugetului pentru anul 2022 până la sfârşitul acestui an.

Totodată, Executivul condus de Ciucă vrea continuarea prioritizării asupra investițiilor, respectarea traiectoriei de ajustare a deficitului bugetar asumată prin Programul de convergenţă 2021-2024, corectarea într-un ritm adecvat a dezechilibrelor economice interne şi externe la nivele sustenabile, dar și creşterea colectării veniturilor bugetare.

Ce s-ar putea întâmpla cu pensiile românilor

Programul de guvernare depus la Parlament de către Nicolae Ciucă privește și reforma sistemului de pensii prin digitalizarea dosarelor de pensii și elaborarea unei legislații noi. De asemenea, în privința reformei salarizării din sectorul public, Executivul lui Ciucă își dorește eliminarea inechităților, stimularea performanței și reașezarea sistemului de sporuri.

Cum rămâne cu sistemul de învățământ?

În ceea ce privește sistemul de învățământ, grav afectat de pandemia de coronavirus, soluțiile propuse de Guvernul condus de Nicolae Ciucă presupun creșterea autonomiei unităților de învățământ, pentru identificarea și implementarea unor măsuri concrete de prevenire și reducere a abandonului școlar.

Cum vrea Ciucă să scoată România din criza energetică

Guvernul propus de PNL vrea să scoată România din actuala criză energetică prin accelerarea de investiții în acest sector, prin măsuri pe termen scurt, mediu și lung. Astfel, Executivul condus de Nicolae Ciucă dorește schimbarea consumului din gospodării sau construcția unor noi unități de producție. Programul de guvernare mai prevedere identificarea și implementarea de măsuri noi complementare celor deja existente, cum ar fi plafonarea, compensarea și amânarea la plată. Toate măsurile prevăzute în programul de guvernare al lui Nicolae Ciucă pot fi consultate AICI.