Planul de ultimă oră al lui Vladimir Putin s-a aflat. Toată Rusia s-ar fi pregătit deja

Planul de ultimă oră al lui Vladimir Putin s-a aflat. Toată Rusia s-ar fi pregătit deja
Planul de ultimă ora al lui Vladimir Putin s-a aflat. Toaaă Rusia s-a pregatit deja

Vladimir Putin și aliații săi se pregătesc să plece din Rusia în cazul în care armata sa ar fi învinsă în Ucraina, potrivit unui canal Telegram care pretinde că provine din interiorul Kremlinului. Odată cu stagnarea ofensivei din Donbas, Ucraina pregătindu-se să recucerească Hersonul și economia sa se prăbușește, dictatorul rus este „conștient de posibilitatea unei schimbări bruște a dispoziției în țară”.

Cărei țări i-ar putea cere Vladimir Putin azil politic

Săptămâna trecută, postul General SVR a raportat că Vladimir Putin, președintele rus în vârstă de 69 de ani, a suferit peste noapte de „greață severă”, cu medici la patul lui timp de aproximativ trei ore. Ca urmare a acestui raport, specialiștii susțin că „Putin însuși și anturajul său pregătesc planuri pentru evacuarea din Rusia”.

Se crede că orice avion care-i transportă pe Vladimir Putin și familia sa din Rusia s-ar putea îndrepta către Siria, cel mai apropiat stat prieten. Reamintim că președintele rus l-a salvat pe liderul sirian, Bashar al-Assad, prin intervenția în războiul civil sirian din 2015.

Orice zbor din Rusia către Siria, însă, ar trebui să zboare prin spațiul aerian al Turciei, țară membră NATO. Presa internațională susține că liderul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, ar putea refuza permisiunea ca avionul lui Putin și familia lui să intre în spațiul său aerian.

Din punct de vedere politic, Erdogan și Putin au avut o relație complicată, în ultimii 10 ani, fiind atât aliați cât și inamici în diferite circumstanțe, în timp ce fiecare lider încearcă să-și navigheze țara printr-un cartier geopolitic provocator.

Iranul este o altă putere regională care ar fi interesată de soarta lui Vladimir Putin:

„În principiu, este benefic pentru Iran și Turcia să-l țină în rezervă pe președintele rus în exil, folosindu-l, în funcție de situație, ca pârghie sau ca monedă de schimb.”, notează cei de la Daily Mail.

Ce planuri politice are Vladimir Putin

Deși Turcia este membră a alianței militare occidentale, sub conducerea lui Erdogan țara și-a tăiat propria cale diplomatică în relațiile internaționale.

La începutul acestei luni, președintele Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologii săi turci și iranieni la Teheran, aparent pentru a discuta despre Siria.

Conform jurnaliștilor străini, Erdogan și președintele iranian Ebrahim Raisi ar fi discutat în privat despre posibilitatea ca liderul de la Kremlin să solicite azil politic, în cazul în care ar putea fi victima unei lovituri de stat sau a unei revoluții în Rusia.