Plantele toxice pe care mulți români le au în casă. Nu-ți dai seama cât de nocive sunt
Ce plante toxice trebuie să tai de pe listă atunci când te duci la cumpărături pentru casa ta? Mulți nu știu cât de nocive sunt, iar majoritatea le aleg pentru că arată bine. Ce trebuie să știi înainte de a-ți face locuința mai frumoasă? Ai putea să te simți rău fără să îți dai seama că la ele este problema cu adevărat. Trebuie să ai mare grijă când le selectezi! Iată ce spun cercetătorii despre acestea!
Plate toxice: nu trebuie să le ai în casă
Mulți oameni aleg să își înfrumusețeze anumite spații cu ajutorul unor plante. Desigur că este o alegere bună pentru că ele oferă o energie fantastică, dau un aer proaspăt locuinței și arată deosebit, dar cu toate astea trebuie să ai grijă la opțiunile din magazine.
Doar unele din acestea sunt speciale pentru casa ta, pentru că altele pot fi chiar toxice. Cercetatorul Costel Vânătoru, coordonatorul Laboratorului de Genetica și Ameliorare din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Legumicola Buzău atenționeaza iubitorii de plante! Românii adoră câteva dintre ele precum: Crăciunița, Iedera, Azaleea sau Aloe Vera.
Ce nu recomandă specialiștii?
Leandru – este extrem de toxic, provoacă stări de greață, arsuri intestinale, atacuri cerebrale și multe altele.
Crăciunița – strivirea frunzelor între degete poate genera prierderea temporară a vederii, dacă duci mâna la ochi după ce faci asta.
Iedera – frunzele ei mestecate sau înghițite sunt toxice și provoacă amețeli, dureri de cap, febră, erupții cutanate sau colorarea urinei în roșu.
Aloe vera – provoacă amețeli, dureri de cap, febră, sau leșin dacă folosești membrana care desparte straturile.
Azaleea – adulmecarea frunzelor ei albe, roz sau roșii provoacă dureri abdominale, înțepături, paralizia mâinilor sau a picioarelor și disconfort puternic.
Plante speciale
Cercetătorii au reușit să creeze plante care fac lumină. Specialiștii au realizat că bioluminescenţa unor ciuperci este similară din punct de vedere metabolic cu procesele naturale prezente în plante.
„În viitor, această tehnologie poate fi utilizată pentru a vizualiza activităţi ale diverşilor hormoni din interiorul plantelor de-a lungul perioadei lor de viaţă în diferite ţesuturi, absolut noninvaziv.
De asemenea, poate fi folosită pentru a monitoriza răspunsurile plantelor la diverşi factori de stres şi modificări din mediul înconjurător, cum ar fi seceta sau rănirea provocată de erbivore”, a declarat doctor Karen Sarkisyan, director executiv al Planta, startup-ul care a condus studiul.
„Sperăm să le aducem pe piaţă în câţiva ani, odată ce le vom face ceva mai luminoase, după ce fabricăm plantele ornamentale cu această nouă tehnologie şi, desigur, după ce trec de toate reglementările de siguranţă existente”, a adăugat Sarkisyan, cercetător la Imperial College London.