Plantele pe care să le arunci imediat. Mulți români le țin în casă, dar sunt toxice!
Mulți dintre români au în casă plante, însă unele sunt chiar contraindicate pentru a fi ținute aproape. Așadar, care sunt plantele pe care să le arunci imediat. Mulți români le țin în casă, dar sunt toxice!
Ai grijă ce plante aromatice consumi. Care este foarte periculoasă
Oamenii au o părere foarte bună despre plante. Spun că îmbunățățesc aerul și, în plus, înfrumusețază spațiul. În multe cazuri așa și este, însă există și plante care sunt toxice și trebuie aruncate imediat.
În fruntea listei se regăsește o plantă crescută și folosită deseori în bucătărie. Deși este benefică pentru sănătate, prezintă totuși anumite riscuri.
Astfel, Grădina Botanică Wandsbek din Hamburg, Germania, a făcut public clasamentul anual al clor mai ortăvitoare plante, iar aceasta este, de fapt, una dintre cele mai folosite plante la în gătit.
Citește și: Ce se întâmplă în corp dacă mănânci zilnic păîtrunjel
Beneficiile pătrunjelului
Vă vine să redeți sau nu este vorba despre banalul pătrunjel: Acesta este una dintre cele mai populare ierburi aromatice în bucătăriile din întreaga lume și este bogat în antioxidanți precum flavonoide, luteină și beta-caroten.
Pătrunjelul este o sursă de vitamine, C, B9 si K, prcum și minerale, cum sunt fierul, calciul și manganul. De asemenea, planta are proprietăți digestive și acționează ca un adevărat diuretic.
Și sucul de pătrunjel are multe alte beneficii atunci, iar atunci când este asociat cu lămâie, sucul de pătrunjel devine o băutură detoxifiantă delicioasă. Bogată în vitamine și minerale, băutura minune oferă aceleași beneficii ca și pătrunjelul proaspăt.
O jumătate de cană, 125 ml de pătrunjel proaspăt oferă o sursă naturală de beta-caroten, folat și fier și vitamina C. Dacă se dublează această cantitate de pătrunjel, la 250 ml, obținem aproape 90 mg de calciu sau 9% din aportul nutrițional zilnic recomandat. De asemenea, potrivit Medicalnewstoday, pentru a atinge doza zilnică recomandată de vitamina K, este suficient să consumi 10 fire de pătrunjel.
Pătrunjelul sălbatic, periculos pentru om
Avem multe motive pentru a consuma pătrunjel, fie că îl adăugăm în salate, supe, sosuri sau chiar dacă îl consumăm sub formă de suc, însă cu toate acestea, trebuie precizat că un consum exagerat de pătrunjel poate reprezenta un pericol pentru sănătatea noastră.
Citește și: Cum păstrezi pătrunjelul proaspăt mai multe luni
Fiind plantă bienală, pătrunjelul formează o rozetă în primul an, din care tulpinile de flori cresc până la 70 de centimetri în înălțime în următorul an. De asemenea, majoritatea dintre noi nu găsesc niciun rău în a-l consuma, însă atenție mare. Dacă mergem în drumeții, trebuie să fim foarte atenți și să nu confundăm ”pătrunjel sălbatic” cu pătrunjel comestibil.
Deși arată la fel în ceea ce privește culoarea și formă, pătrunjelul sălbatic aduce grave probleme digestive. Acesta reprezintă un real pericol pentru sănătate, pentru că este bogate în apiol, un compus organic care poate provoca contracții musculare.