Sute de noi specii de plante au fost identificate de oamenii de știință anul trecut, printre care crinul roz voodoo, orhideea fantomă care crește în întuneric, o plantă de tutun care prinde insecte și floarea „foc de artificii”. Ylang-ylangul „Uvariopsis dicaprio” este prima plantă care va primi un nume nou în 2022. Noul arbore de ylang-ylang a fost numit în onoarea lui Leonardo DiCaprio, în semn de apreciere pentru eforturile sale de a conserva pădurile din Africa, singurul loc în care crește această plantă.
Atât crinul voodoo roz, cât și copacul „dicaprio” au fost descoperite în pădurea Ebo din Camerun. În ciuda anulării permiselor de exploatare forestieră în august 2020 de către președintele Camerunului, viitorul noii specii rămâne incert, deoarece habitatul acestor plante pe cale de dispariție este neprotejat.
Pe lângă noul arbore ylang-ylang, plantele enumerate sunt doar câteva dintre cele 205 specii noi care au primit un nume în 2021 de la oamenii de știință de la Grădina Botanică Regală din Marea Britanie și de la colaboratorii săi din întreaga lume.
Toate plantele nou descoperite sunt esențiale pentru biodiversitatea planetei, iar unele dintre ele ar putea fi viitoare surse de hrană și medicamente. Cu toate acestea, unele dintre ele sunt deja dispărute în sălbăticie și multe altele sunt în pericol din cauza defrișărilor, a extinderii plantațiilor de ulei de palmier și a exploatării miniere.
În fiecare an sunt descoperite cel puțin 2.000 de noi specii de plante, multe dintre ele pe cale de dispariție.
Din cele 400.000 de specii de plante denumite, două din cinci sunt pe cale de dispariție. Oamenii de știință spun că este o cursă contra cronometru pentru a identifica noi plante înainte ca acestea să dispară pentru totdeauna.
În total, 2.000 de plante din întreaga lume au fost numite în fiecare an în ultimul deceniu. „Este uimitor că încă descoperim atât de multe”, a declarat Dr. Martin Cheek. „Dar acum este șansa noastră de a găsi specii necunoscute, de a le da un nume și de a spera că le putem proteja înainte de a dispărea de pe glob.”
Noua orhidee „fantomă” este una dintre cele 16 specii noi de orhidee descoperite în pădurile dense și izolate din Madagascar. A fost numită „Didymoplexis stella-silvae” („Steaua pădurii”) deoarece crește în părțile întunecate ale pădurii și are flori în formă de stea.
Orhideea nu are frunze sau clorofilă pentru fotosinteză și își ia toți nutrienții prin simbioză cu ciuperci subterane. Floarea iese din humusul solului doar pentru o singură zi pentru a atrage polenizatorii, cum ar fi furnicile.
Trei noi specii de orhidee sunt deja considerate dispărute din cauza distrugerii habitatului lor, inclusiv o specie care crește în copaci și care a fost eradicată din cauza cererii mari de ulei de geranium folosit în aromaterapie.
„Din nefericire, multe dintre plantele unice din Madagascar sunt în pericol din cauza defrișărilor, a secetei, a inundațiilor și a incendiilor cauzate de schimbările climatice”, a declarat un cercetător în domeniul botanicii. Este o încercare contra cronometru”.
Planta de tutun a fost una dintre cele 7 specii noi descoperite în apropierea unei parcări de camioane din Australia de Vest și este acoperită cu glande vâscoase care prind insectele în scopuri defensive – nu este considerată o plantă carnivoră.
Every year, we work with our partners around the world to identify and protect unknown plant and fungi species.
In 2021, 205 species were named new to science! ??
Find out more: https://t.co/TTMTvsBdWp pic.twitter.com/REG9ERxbRT
— Kew Gardens (@kewgardens) January 6, 2022