Provine din Asia și este atrăgătoare, dar dacă o găsiți în grădini, pe terenurile agricole sau pe marginea drumurilor, trebuie să o îndepărtați imediat. Este vorba despre troscotul japonez mare, o plantă invazivă care, deși are un aspect plăcut, la maturitate dezvoltă rădăcini ce pot ajunge până la 30 de metri.
Planta poate crește până la 3 metri în înălțime. Se răspândește rapid, distrugând toate plantele din jur și deteriorând drumurile cu rădăcinile sale. Dacă se află în apropierea unei case, poate să pătrundă sub fundație, avertizează specialiștii.
Fundația Conservation Carpathia avertizează că în România au apărut numeroase plante invazive străine, inclusiv troscotul japonez mare, care reprezintă o amenințare pentru speciile locale. Aceste plante se răspândesc rapid și sunt dificil de eradicat.
Speciile străine invazive reprezintă o problemă în creștere la nivel mondial, fiind legate de intensificarea activităților economice, turismului și schimbările climatice. Aceste specii de plante, care nu sunt native și au fost introduse de om fie intenționat, fie accidental, provin din alte regiuni. În Europa și România, speciile invazive străine au fost aduse din Asia și America, potrivit dr. biolog Oliviu Grigore Pop de la Fundația Conservation Carpathia.
„Aceste specii străine invazive au devenit o problemă tot mai mare la nivel mondial și sunt legate de intensificarea și globalizarea activităților economice, turismului și răspândirea lor este favorizată și de schimbările climatice. Este vorba despre specii de plante care apar într-o zonă în care nu sunt native și care au fost introduse în acea zonă prin activitatea omului, fie intenționat, ca plante ornamentale, fie accidental, ca urmare a transportului semințelor împreună cu cerealele sau cu alte produse. În Europa și în țara noastră avem speciile invazive străine aduse din Asia și America”, a explicat dr. biolog Oliviu Grigore Pop de la Fundația Conservation Carpathia.
În România au fost identificate aproximativ 400 de plante străine invazive, cea mai cunoscută fiind ambrozia, care provoacă alergii și a devenit o problemă de sănătate publică.
În ultimii patru ani, Conservation Carpathia a desfășurat un studiu pe o lungime de 164 de kilometri, de-a lungul văilor râurilor din sudul Munților Făgăraș – Valea Dâmboviței, râul Târgului, Valea Vâlsanului, Valea Doamnei și doi afluenți ai lacului Vidraru. În urma acestui studiu, au identificat în această regiune 11 specii de plante invazive. Printre acestea se numără troscotul japonez și plante cunoscute popular ca bunghișorul american, slăbănogul himalaian, napul porcesc, mărită-mă mamă, sânzienele de grădină (sânziene canadiene), slăbănogul cu flori mici și crinul portocaliu.