”Planta nemuririi”, secretul longevității în China. Ce beneficii neștiute de români are, de fapt

de: Alexandra Chivu
18 03. 2021

În zilele noastre, cererea globală de tratare naturistă este în creștere, datorită multiplelor câștiguri pe care tratamentele pe bază de plante le aduc asupra organismului. Jiaogulan este specială. Numită ”planta nenumirii” și cunoscută ca fiind secretul longevității în China, ea conține antioxidanți de 6 ori mai puternici decât ginsengul.

Beneficiile jiaogulan, ”planta nenumirii”

Gynostemma Pentaphyllum este o plantă originară din China. Aceasta se mai numește Jiaogulan, Jiao Chu Lan, Jiao Gu Lan, iarba miraculoasă, planta nemuririi, Xianxao, Xian Cao, planta imortalității, Gynostemma, Gynostemma pedatum ori gindeng sudic sau ginseng ieftin, dat fiind faptul că are câțiva compuși comuni cu ginsengul și pentru că a fost folosită la falsificarea ginsengului.

Este utilizată în medicina tradițională pentru reducerea colesterolului, scăderea tensiunii arteriale, stimularea sistemului imunitar, creșterea rezistenței la stres, îmbunătățirea memoriei, prevenirea căderii părului, diminuarea oboselii, afecțiuni respiratorii, gastrită cronică, dureri de spate, insomnie, calculi biliari, diabet, cancer etc.

Efecte pozitive

Principalii compuși activi sunt gipenozidele, iar pe lângă acestea mai conține și ginsenozide, carotenoizi, acid cafeic, quercetină, kaempferol, rutină, seleniu și calciu. Unele studii arată că reduce total colesterolul și are efect antidiabetic. În cel din urmă caz, s-a descoperit că ceaiul de gynostemma poate fi folosit ca adjuvant în tratarea diabetului.

De asemenea, are și efect antioxidant, protejând celulele de acțiunea radicalilor liberi. Anumite studii arată că această plantă nu este eficientă în cazul persoanelor care suferă de ficat gras nonalcoolic. Totuși, există cercetări care demonstrează că este eficientă ca aliat în tratarea acestei afecțiuni dacă este utilizată o perioadă mai lungă de două luni.

Este mai mult preventivă decât curativă 

Se pare că jiaogulan are efecte împotriva oboselii fizice. Șobolanii care au consumat polizaharide obținute din aceasta au înotat mai mult decât cei care nu au consumat. Trebuie menționat că sunt necesare studii pe termen lung și efectuate pe oameni pentru a determina dacă aceste efecte se păstrează și în cazul omului.

Conform unor studii preliminare, gynostemma poate preveni boala Parkinson. Planta protejează celulele pancreasului, previne ulcerul și protejează ADN-ul. Această plantă este mai mult preventivă decât curativă, efectele ei fiind mai mici dacă este luată după apariția unei afecțiuni, decât atunci când este consumată înaintea acesteia.