Planta minune care ‘omoară’ colesterolul. Este aur pentru sănătatea ta

de: Năstase Mirabela
02 03. 2021

Care este planta care reduce colesterolul. Ea este originară din Asia și are proprietăți antibiotice. Este vorba despre busuioc, o plantă cosniderată sacră și regală.

Planta minune care ‘omoară’ colesterolul

Busuiocul este folosit din vremuri ancestrale pentru proprietățile impresionante și efectele asupra sănătății. De asemenea, se știe că busuiocul este folosit și ca un condiment în mâncare, îndeosebi în bucătăriile italienească și thailandeză.

Busuiocul reduce grăsimile din sânge. Aceste grăsimi sunt insolubile și se lipesc de anumite proteine, formând lipoproteine. Aceste lipoproteine sunt un factor de risc major pentru bolle coronariene, dar și pentru atacul cerebral.

Astfel, busuiocul poate să conțină substanțe capabile să scadă concentrațiile plasmatice de lipide. Conform studiilor, această plantă elimină colesterolul ”rău” din sânge sau LDL-ul. Eugenolul, substanța din busuioc, are proprietăți antioxidante, putând să inhibe oxidarea LDL-ului și să prevină bolile de inimă cum ar fi ateroscleroza. În plus, extractul din frunze de busuioc scade nicelul colesterolului total în hipercolesterolemie. Tot busuiocul poate fi de ajutor în tratarea efectelor pe termen lung ale glicemiei crescute prin extractul de etanol din frunze.

Beneficii ale busuiocului

Busuiocul are multe vitamine și antioxidanți cum ar fi luteina, zeaxantina, betacarotenul și betacriptoxantina. El este o sursă bună de vitamina A, vitamina C și antioxidanți, protejând arterele de efectele nocive ale radicalilor liberi din organism. Planta mai este bogată și în minerale: calciu, potasiu și mangan, dar și în flavonoizi.

Busuiocul este considerat un antibiotic natural. Se consumă în combinație cu un cățel de usturoi. Busuiocul are un puternic efect antioxidant, putând preveni multe boli, printre care și cancerul la sân. Busuiocul este un antiinflamator eficient, inhibând eliberarea de citokine proinflamatorii. Tot busuiocul mai poate preveni și îmbătrânirea, acționând la nivel celular. Busuiocul combate stresul, iar pentru asta specialiștii recomandă o cantitate de două lunguri pe zi.

Busuiocul este un aliment slab din punct de vedere caloric, adică 100 de grame de busuioc au 20 de calorii, așadar această plantă poate fi folosită în timpul curelor de slăbire. El are și multe vitamine, minerale și alți nutrienți extraordinari, care sunt foarte hrănitori pentru organism. În cinci grame, adică 2 linguri de busuioc proaspăt, o să găsești 0 grame de zahăr și grăsime, 0.2 g de proteine, 0.1 grame de glucide și fibre și un gram de calorii. Busuiocul se poate consuma crud și tocat, putând fi adăugat ca și condiment pentru preparate, însă se poate consuma sub formă de ceai sau ulei de busuioc.