O plantă regăsită din ce în ce mai des în curțile românilor pasionați de grădinărit a ajuns să coste chiar 10.000 de euro. În urmă cu două decenii, nu dispunea de condițiile meteorologice necesare pentru a se dezvolta, însă astăzi este o sursă de profit ce nu poate fi trecută cu vederea.
„Aproape că nu mai avem un climat temperat continental, ci unul mediteranean și continental. Unele plante cărora, în urmă cu 10-20 de ani, le era greu să crească, acum s-au aclimatizat”, a declarat Alexandru Trandafir, specialist în schimbări climatice.
Una dintre plantele cele mai râvnite de românii pasionați de grădinile exotice a ajuns să coste mii de euro. Este o investiție consistentă care poate să producă profituri importante, spun specialiștii. Este vorba despre arborii fructiferi bonsai.
Citește și: Cum îți dai seama că pomul din curte e mort. 6 semne de care să ții cont primăvara
Bonsaiul reprezintă o formă de artă vie străveche, ce presupune utilizarea de tehnici de creștere și întreținere pentru producerea arborilor fructiferi, dar nu numai, în formă de miniatură, imitând aspectul celor de dimensiune completă. Astfel de tehnici includ:
Aproape orice copac sau arbust peren, cu tulpină lemnoasă, care produce ramuri adevărate, poate fi aranjat în așa fel încât să devină un pom bonsai. Cu toate acestea, unele specii sunt mai potrivite pentru a lua forma bonsaiului decât altele.
Amenajarea unui bonsai poate să prezintă un cost de câteva mii de euro, potrivit informațiilor din spațiul public. Un arbore fructifer întreținut după tehnicile bonsai poate să coste chiar și 10.000 de euro, dacă este adus în România din Italia, unde se cultivă suficient astfel de pomi.
„Sunt oameni care sunt mari iubitori de plante și nu se uită, să zic așa, la buzunar”, a declarat Oana Cojocea, horticultor, într-o intervenție pentru Pro TV.
Citește și: Ce flori se plantează în luna aprilie, în grădină. Aşa vei avea o curte ca cele englezeşti
Scoarța groasă, înnodată și florile uimitoare, care poartă fructe, ale arborelui de rodie atrag cumpărătorii care vor să se bucure de grădini excentrice. Aspectul noduros natural al pomului, precum și fructele produc profit frumos pentru proprietarii de copaci bonsai.
Pomii bonsai de rodie pot fi cultivați în aer liber, în grădină, în sezonul cald sau la interior, dacă dispun de condițiile necesare. Condițiile sunt valabile și în cazul cultivării de lămâi, portocale și alte fructe citrice. Arborii trebuie protejați de temperaturile scăzute sau de îngheț.