Deşi nimeni nu s-ar fi aşteptat, preţul unei plante a explodat în plină pandemie de coronavirus. Toţi agricultorii din România trebuie să afle sumele primite în schimbul acesteia!
Agricultorii care au semănat floarea-soarelui în această primăvară, se pregătesc să vândă seminţele la un preţ record. După luni de zile în care fermierii s-au temut de efectele pandemiei de coronavirus pentru economie, iată că aceştia primesc o veste bună. Specialiştii AgroGo spun că, în ultimele zile, s-a înregistrat un preţ de 1.700 de lei per tonă, în Fundulea, judeţul Călăraşi. Astfel, a fost depăşit recordul din ultimii patru ani. Deşi la momentul recoltării, de obicei, preţurile sunt mult mai mici, acest lucru vine în avantajul celor care nu au spaţii de stocare suficiente.
Cum se explică această valoare? Cum uleiul de palmier şi soia au avut o creştere semnificativă a preţurilor, iată că şi uleiul de floarea soarelui a înregistrat o majorare importantă.
În Jidvei, judeţul Alba, o tonă de floarea-soarelui costă 1405 lei, în timp ce în judeţul Brăila, veţi plăti 1.600 de lei. Şi în Constanta preţurile sunt destul de ridicate: 1690 de lei/tonă. Cele mai mici sume oferite pentru recoltă s-au înregistrat în judeţul Giurgiu – doar 1.300 de lei tona de floarea soarelui.
Floarea-soarelui este una dintre cele mai răspândite plante oleifere de la noi din țară, din semințele sale obţinându-se ulei. Cererea ridicată a acesuia determină mai mulți agricultori să se îndrepte către cultivarea ei. Planta se foloseşte şi în industrie, dar şi pentru hrana animalelor sub formă de stroturi, turte şi seminţe.
În urmă cu doar patru ani, România se situa pe primul loc în Uniunea Europeană la suprafaţă cultivată cu floarea-soarelui.
Specialiști în agricultură din România au anunțat că vom avea creșteri uriașe ale prețurilor, mai ales pentru produsele alimentare. Astfel încât, anul 2020 nu va fi unul tocmai bun pentru buzunarele românilor.
Conform informațiilor de la Ministerul Agriculturii, România va înregistra o creștere uriașă a prețurilor pentru alimente. Anul agricol din 2019 poate să pună capăt maximelor de exporturi, mai ales ale grâului. Potrivit analiștilor, creșterea prețurilor va urca semnificativ față ce anii precedenți. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru sunt secetele, care au avut loc în masă anul trecut pe teritoriul țării noastre. Așadar, agricultorii români au sesizat scăderi în producțiile lor. România nu va mai exporta nimic ca în anii precedenți, conform MEDIAFAX.