Planta căreia i-a explodat prețul. Efectele nebănuite pe care le are asupra lumii

de: Iulia Statie
29 09. 2021

O plantă extrem de folosită a ajuns la un preț fabulos. Mai multe țări se bat pe aceasta, așa că în următoarea perioadă cei care își doresc să o folosească o să fie nevoiți să scoată sume mari din buzunar, mai ales pentru că începe să fie din ce în ce mai greu de găsit.

Vești triste. Ce plantă a ajuns la un preț uriaș

Contractul la bumbac cu livrare ajungea la 1,005 dolari pentru o livră, anume 453 de grame, în luna decembrie la bursa de la New York. Recordul a fost bătut după s-a înregistrat cel mai înalt nivel după luna noiembrie 2011, iar cererea mare venită din China a făcut ca prețul să crească cu 28%.

De asemenea, în timp ce costurile maritime au făcut ca bumbacul să se scumpească, specialiștii consideră că 2021 o să fie al doilea an consecutiv în care o să existe un deficit global privind aprovizionare cu bumbac. Industria textilă din China o să aibă cel mai mult de suferit.

Deficit la producția de bumbac. Ce țări se confruntă cu mari probleme

Mai mult, în SUA au fost interzise importurile cu produse din bumbac provenit din regiunea chineză Xinjiang. În timp ce China, cel mai mare utilizator, se confruntă cu mari probleme, alte țări caută noi resurse pentru a răspunde cererii mari de pe piață.

Culturile de bumbac din India, Pakistan și Bangladesh nu mai sunt de ajuns, așa că marile țări producătoare nu mai pot să răspundă prompt la cererea consumatorilor. Mai exact, India se confruntă cu probleme după ce o omidă a compromis recolta din satul Punjab.

Bumbacul, preferat de oamenii din toată lumea

Bumbacul este preferat de toată lumea atunci când vine vorba despre articolele vestimentare, de aici și grijile pe care le au consumatorii și producătorii. Bumbacul este o fibră naturală, nu provoacă alergii și lasă pielea să respire, de aceea este folosit des la fabricarea hainelor.

Cantitatea de bumbac produsă în lume este enormă, mai ales pentru că există o cerere foarte mare, iar în China aproape 100.000 de fermieri se ocupă cu producerea fibrei textile de origine tropicală și subtropicală. Produsul organic este, ulterior, folosit la a produce haine, lenjerie intim și de pat.

Cu acestea fiind spuse, aproximativ 75% din hainele produse în întreaga lume sunt făcute din bumbac, așa că acest material calitativ este preferat de multe persoane. El reușește să îmbine confortul și versatilitatea, țesătura fiind una moale, dar rezistentă.