O plantă erbacee din familia leguminoaselor Fabaceae poate să înlocuiască orice tip de carne. Ea se regăsește pe continentele americane de nord și de sud, dar și în zona europeană și africană a Mediteranei, iar în țara noastră este cunoscută sub diverse nume. Frunzele sale sunt de obicei palmate și de culoare verde închis. Cea din urmă formează flori doar la maturitate. Despre ce este vorba și ce spun specialiștii?
Mulți oameni din zilele noastre se îndepărtează de produsele de origine animală și caută diverse opțiuni care să îi țină locul sau cu care să își contureze rețetele din cadrul dietelor lor speciale.
Lupinul este o plantă erbacee din familia leguminoaselor Fabaceae, din care face parte și mazărea. Ea se regăsește pe continentele americane de nord și de sud, dar și în zona europeană și africană.
În țara noastră este cunoscută ca niprală (lupinul galben), cafele sau cafeluțe (lupinul alb). Aceasta poate crește de la 30 de cm până la 1.5 metru în înălțime și are frunzele verzi închis de obicei.
Planta formează flori dispuse în ciorchine la vârful tulpinii doar la maturitate. Florile ei au o paletă largă de culori precum: alb, galben, albastru, liliachiu, violet și culoarea caisei.
În mod normal înflorește în iunie-iulie și conține cinci semințe care sunt numite lupine. În zona mediteraneană se găsește în special: lupinul alb, lupinul galben și lupinul albastru.
Ele se prepară într-un mod special prin înmuiatul lupinelor în apă sărată pentru câteva zile. În țările orientale sunt consumate ca alunele. Boabele pot fi făcute ca o pastă, la fel ca năutul sau iahnia de fasole.
De asemenea, în unele rețete florile sunt gătite ca niște crochete, prăjite cu sare și diverse condimente. Semințele conțin: glucide, lipide, proteine, alcaloizi, ureide, fosfolipide, lectine, triterpene, flavone, aminoacizi, vitamine, acizi organici, acizi grași.
Specialiștii susțin că sunt foarte sățioase și pot să înlocuiască orice tip de carne. De asemenea, multe produse care nu conțin proteină animală au în componența lor această plantă.
Doar o porție de lupin ar putea să ofere cantitatea necesară de proteine pentru o zi întreagă. Ea este bogată în fibre alimentare și săracă în zaharuri, astfel că indicele glicemic este considerat a fi foarte scăzut.
Este recomandată în cazul diabeticilor și celor care au intoleranță la gluten. Experții spun că trebuie mâncată în cantități moderate, indiferent de modul în care alegi să o gătești.