Dacă există plante care alungă țânțari, există și plante care alungă muștele! Deseori este vorba despre aceleași plante care fac nesuferitele insecte să plece și să-ți ocolească casa. Estențial pentru eficiența acestor plante care alungă muștele este ca acestea să fie amplasate în locurile strategice. Cel mai bine aceste plante trebuie ținute în imediata vecinătate a ferestrelor și a ușii, în grădină – dacă se poate, sau în jardiniere, exact la fereastră ori în ghivece.
Există plante care alungă muștele îți fac viață mai ușoară, limitează consumul de chimicare și substanțele odorizante de sinteză clasice, folosite pentru îndepărtarea acestor insecte. La fabricarea soluţiilor de curăţat, dezinfectanţilor şi produselor pentru îndepărtarea insectelor nedorite au stat plantele. Au fost folosite timp de mii de ani, cu rezultate excelente, înainte de apariţia produselor chimice.
Echipa de cercetători ai Universitășii din Alabama au studiat 3 specii de Crăițe, au extras mostre din rădăcini,frunze și flori pe care ulterior le-au analizat și au ajuns la concluzia că toate cele 3 specii au proprietăți insecticide. Plantele conțineau compuți chimici precum tiofeni, compuși ce sunt folosiți pentru omorârea țântarilor adulți. În general sunt plante perene cultivate pentru decorarea grădinilor sau spațiilor verzi, dar în acest caz le putem folosi pe balcon ca o barieră împotriva insectelor.
Busuiocul de orice fel este bun pentru a alunga muștele. O tufă de busuioc în ghiveci rezistă bine la orice fel de condiții dacă este udată și dacă are un pământ hrănitor. Poți plantă în același ghiveci mai multe soiuri de busuioc. Combinația este foarte plăcută estetic, dar și un avantaj în plus pentru acțiunea împotrivă țânțarilor.
Busuiocul este una din plantele care alungă muștele dar și țânțarii și are capacitatea de curăța aerul și de anula mirosurile neplăcute. Poți face din busuioc un preparat după modelul celui pentru Citronella, care nu pătează și poate să fie un excelent insecticid natural împotriva muștelor.
Ai observat vreodată că insectelor sau chiar animalelor nu le place lavanda? Asta se datorează parfumului minunat al plantei, care provine din uleiurile sale esențiale care se găsesc pe frunzele plantei. Această plantă este foarte dură și rezistentă la secetă, iar odată plantată, are nevoie doar de soare și drenaj bun. Și, deși poate suporta multe clime, se dezvoltă în zone mai calde.
Citește și: Amestecul puternic care te scapă de țânțari, muște și gândaci. Nu vei mai avea probleme în casă