Una din cele mai importante zone a Capitalei, Piața Unirii, este considerată a fi una din cele mai aglomerate. În același context, calea de acces din pasaj, la fel de aglomerată, spune primarul Daniel Băluță, are un mare risc, având în vedere că planșeul Unirii se poate prăbuși în orice moment.
Construit și deschis oficial în 1987, cu 37 de ani în urmă, Pasajul Unirii avea să deservească majoritatea locuitorilor Capitalei.
Astăzi, toți cei 600 de kilomtri acoperiți sunt în pericol, ca urmare a erodării planșeului de deasupra sa. Prima renovare a acestuia, precum și a planșeului, era făcută în 2009, iar următoarea în 2022.
În urmă cu doi ani se lucra numai la pasaj, când s-a micșorat gabaritul de înălțime la aprox. 3,70 m si porțile de prevenire a accidentelor în pasaj la 3,5 m. În rest, nicio altă renovare nu a mai fost făcut, și în special la planșeul Unirii.
Deși, inițial, Primăria Generală a Capitalei, prin vocea lui Nicușor Dan promitea remedierea situației, ulterior același edil dădea vina pe Primăria Sector 4 pentrulipsa unei documentări puse la punct pentru a se începe lucrărirle de consolidare a acestuia:
„Primăria Sectorului 4 ne-a depus o documentaţie pentru autorizaţie. Ne-a depus mai întâi o documentaţie pentru un certificat de urbanism pe care l-am dat pe 2 sau 3 septembrie, prima zi din septembrie lucrătoare, şi ne-a depus documentaţia pentru autorizaţie, numai că este o inadvertenţă în documentaţia pe care dumnealor au depus-o.
Precizez că cererea de autorizare se referă din nou la bucata de sub parc, nu şi la pasajul rutier. Pentru că dumnealor cer să emitem o autorizaţie în regim de urgenţă şi legea spune că autorizaţiile în regim de urgenţă se emit doar dacă expertul spune că e pericol public”, a explicat primarul Capitalei.
Nu există asta în expertiză şi doar pentru chestiuni punctuale, nicidecum pentru o lucrare aşa de mare, de 600-800 de metri. Le-am comunicat asta şi acum aşteptăm să vină să ne spună dacă expertul a identificat pe cuprinsul acestor 600 de metri un punct, două puncte, trei puncte unde e nevoie să dăm o autorizaţie în regim de urgenţă pentru sprijiniri provizorii. Dacă nu, îi aşteptăm cu documentaţia totală pentru a le da o autorizaţie în regim normal”, a afirmat primarul Capitalei.
Primarul Daniel Băluță a decis să facă o vizită de urgență la Piața Unirii, pentru avedea concret care este situația cu acest planșeu.
Deși se semna încă din luna augst un contract, nu au fost demarate lucrările, în încercarea de a găsi o variantă de ocolire, mai ales că zona este una exterm de accesată zilnică, iar odată declanșate lucrările, centrul Bucureștiului ar deveni un adevărat șantier.
Cu toate că există un contract, mai preciza Nicușor Dan, „Orice fel de lucrare trebuie autorizată de primarul municipiului Bucureşti. În momentul de faţă nu există o autorizaţie. Dacă expertul vine cu o expertiză care spune aici, aici şi aici este pericol public, pentru punctele alea o să dăm autorizaţia regim de urgenţă”.
După vizita de astăzi, conform celor declarate de edilul sectorului, există mari riscuri, ca urmare a erodării structurii de rezistență a planșeului. Tot ca o concluzie, deloc îmbucurătoare de altfel, Daniel Băluță spune că planșeul Unirii se poate prăbuși în orice moment:
„În urmă cu o lună de zile, la vizita periodică pe care experţii o fac în completarea expertizei realizată, au apărut zone la care nivelul de degradare a ajuns în punctul numărul V, astfel încât, din păcate pentru noi toţi, aşa cum vedeţi, această lucrare reprezintă un risc major pentru bucureşteni, un risc major pentru noi toţi”, a declarat primarul Sectorului 4.
Mesajul pe care avea să-l transmită Daniel Băluță făcea referire și la modul în care edilul general arunca vina în ograda primăriei de sector, acsta precizând că, de fapt, „nu este vorba de o disconfortul circulaţiei, nu e o dispută, ci este o problemă de siguranţă, o problemă de viaţă şi de moarte (..) Această structură stă să se prăbuşească, este o realitate”.