Plângeri penale în urma grevei de la STB? Nicușor Dan oferă detalii de ultimă oră

Plângeri penale în urma grevei de la STB? Nicușor Dan oferă detalii de ultimă oră
Angajații STB au trecut la grevă spontană

După protestele de ieri, angajații STB au decis să oprească astăzi temporar lucru, paralizând transportul public în București. Ca urmare a acestei situații, Primarul General al Capitalei a anunțat depunerea unei plângeri penale pe numele liderului de sindicat din STB Vasile Petrariu care deține și funcția de consilier PSD în cadrul Primăriei Capitalei. Conform declarațiilor lui Nicușor Dan, greva de astăzi este ilegală, de aici și demersul făcut.

Angajații STB au trecut la grevă spontană

De câteva zile Sindicatul angajaților STB a demarat mai multe proteste pe marginea Contractului Colectiv de Muncă expirat și pe fondul refuzului majorărilor salariale promise de conducerea instituției. Inclusiv ieri, în fașa sediului instituției, aproximativ 700 de oameni au protestat pe marginea conflictului de muncă.

Deși se spera la o întâlnire între reprezentanții sindicali și conducerea STB, rezultatul a fost unul negativ. Ca urmare, în această dimineață, o parte din angajații STB au refuzat să mai iasă pe traseu, paralizând întreg sistemul de transport public din București. Efectul s-a văzut imediat în aglomerațiile din stațiile de metrou, acesta fiind singurul serviciu de transport public funcțional la ora demarării grevei spontane.

Ca urmare a acestei situații create, Nicușor Dan a ieșit astăzi într-o conferință de presă, anunțând că ceea ce se întâmplă nu este legal, din punct de vedere al legislației în vigoare, și că se vor depune plângeri penale pe numele liderilor sindicali.

„Avem o grevă la STB, acțiune foarte gravă care afectează foarte mulți bucureșteni. Este o grevă ilegală pentru multe motive. În primul rând, suntem în stare de alertă și nu se fac greve. Chiar dacă n-am fi în stare de alertă există obligație legală ca pentru transportul public să fie asigurată o activitate de o treime, lucru care nu se întâmplă.

Acțiunea în instanță este scrisă și depusă la tribunalul Bucuresti de către STB prin care solicită judecătorilor să constate că ațcțiunea este ilegală. Va fi o cerere de intervenție din partea municipalități care este și ea scrisă pentru că această grevă afectează viața a sute de mii de bucureșteni. Nu este o grevă spontană, așa cum se afirmă. E o grevă orchestrată de sindicatul reprezentantiv și avem dovezile. Avem deja scrise plângerile penale împotriva liderilor de sindicat.”, declară în această dimineață Nicușor Dan.

„Vinovat este domnul Petrariu”

Conform edilului, se pare că vinovat pentru greva STB spontană de astăzi ar fi chiar liderul de sindicat din STB Vasile Petrariu care deține și funcția de consilier PSD în cadrul Primăriei Capitalei. În intervenția de astăzi, Nicușor Dan îl consideră direct răspunzător pe acesta, una din plângerile penale fiind chiar pe numele consilierului PSD.

„Este o grevă politică al cărui vinovat este domnul Petrariu, consilier general și lider de sindicat. Îmi pare rău că șoferii au căzut în plasa acestor manipulări care au un substrat politic. Fac apel la șoferi să înțeleagă gravitatea acțiunilor lor și să reia activitatea. Vreau să le transmit șoferilor care participă la această grevă că sunt deschis la un dialog cu ei, dar nu prin intermediul liderilor de sindicat care au organizat acest protest ilegal.

Îi aștept la discuții, să își desemneze reprezentanți. În ceea ce privește STB, în prmiul rând am făcut toate eforturile pentru a menține această societate în viață, pentru că era la limita falimentului. Când am ajuns în Primărie, erau datorii de 1,2 miliarde de lei. Există mai multe bunuri ale STB poprite de ANAF, cea mai mare parte din flotă este sechestrată de ANAF.”, a mai spus primarul Nicușor Dan.

Nu se știe cât vor sta în grevă angajații STB, dar ceea ce este cert, este faptul că întreg Bucureștiul a fost și este paralizat de acțiunile sindicale ale angajaților STB.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI