Planeta se ”topește” din cauza încălzirii globale. Elena Mateescu, despre prognoza meteo din august 2023

de: Stan Nicu
30 07. 2023

Planeta se ”topește” din cauza încălzirii globale și asta se poate vedea și în țara noastră, în contextul valurilor de caniculă neobișnuită. Alertă meteo ANM. Cum va fi vremea în România în august 2023, ultima lună de vară din acest an.

Canicula ne va da bătăi de cap și în luna august. ANM a anunțat cum va fi următoare lună din punct de vedere meteorologic

Românii care nu și-au făcut concediile până acum au parte de vești bune în ceea ce privește vremea.

Și luna viitoare vom avea parte de căldură, chiar extremă în unele zile, după cum anunță meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie.

Vremea se încălzește

Elena Mateescu, directorul ANM, a prezentat prognoza meteo pentru săptămâna viitoare. Din aceasta reiese că nu vom scăpa de caniculă.

”Într-adevăr, de la o zi la alta în următoarea săptămână vremea va fi în încălzire. Dacă astăzi vom conta pe temperaturi de până la 33-34 de grade în special în sudul și vestul țării, mâine (30 iulie n.red.) deja vom consemna valori apropiate de pragul unei zile de caniculă și chiar peste, pentru că la scara întregii țări, dar mai ales în partea de sud și local în partea de vest și est, vorbim de temperaturi de 30-36 de grade.

De asemenea, vorbim și de indice temperatură-umezeală, care va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, mai ales în Oltenia, Muntenia și în sudul Moldovei”, a declarat Elena Mteescu, potrivit Antena 3.

Alertă meteo de ploi și vijelii

De asemenea, meteorologul ANM a spus că într-o parte din țară își vor face apariția ploile însoțite de descărcări electrice și de intensificări ale vântului.

”Trebuie să reamintim și fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată, pentru că vom vorbi de averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu viteze de 50-60 km/h în partea de est, nord și centru și cantități de apă care, pe secvențe scurte de timp, vor cumula valori de 40-50l/metru pătrat”, a mai spus Elena Mateescu.

În plus, meteorologul ANM a amintit că începând de luni, 31 iulie vremea va începe să se încălzească și mai tare.

”De asemenea, și luni vom vorbi de o vreme în încălzire, pentru că și săptămâna viitoare va debuta în același context meteorologic, valori de temperaturi 22 până la 33 de grade Celsius”, a mai spsu Elena Mateescu.

Ne așteaptă perioade caniculare și în luna august

În ceea ce privește ultima lună din această vară, ANM anunță că va aduce valori maxime între 26-34 de grade Celsius, inclusiv în București.

”În luna august, nu excludem însă să avem intervale caniculare, pentru că, așa cum arată lucrurile, cu siguranță vom vorbi și în luna august de ceea ce înseamnă vremea extremelor meteorologice, așa cum am înregistrat și în țara noastră în luna iunie și iulie”, a mai spus directorul ANM,  la Antena 3 CNN.