29 oct. 2018 | 12:41

Plan după cutremur: când vor fi restaurate clădirile vraiște din București

Social
Plan după cutremur: când vor fi restaurate clădirile vraiște din București

Un cutremur ne-a reamintit pe 28 octombrie că Bucureștiul este cea mai vulnerabilă capitală din Europa în cazul unui seism. Așa că acum se discută despre un plan de restaurare a clădirilor vechi.

Situat la o distanță de doar 200 de kilometri de Vrancea, cea mai activă zonă seimică, Bucrești are o mulțime de clădiri cu probleme grave de rezistenţă.

Primăria Capitalei promite să reabiliteze până în anul 2020 toate clădirile care s-ar putea prăbuși la primul cutremur mai serios. Au fost alocați 10 milioane de euro pentru restaurarea a peste 300 de imobile șubrede și au fost deschise 40 de şantiere în centrul istoric din Bucureşti.

Casa Vlasto, monument istoric, e situată pe Strada Franceză din Centrul Capitalei și este una dintre casele cu risc seismic ridicat. Clădirea se află într-o stare deplorabilă, geamurile sunt sparte, tencuiala a început să cadă, iar structura de rezistență a fost la un pas de a ceda.

Locuința intră pe lista imobilelor în clasa I de risc seismic pentru care Primăria a alocat două milioane de euro.

Pe lângă cutremure aceasta a trecut și  prin două incendii care au distrus o mare parte din acoperiș iar din cauza flăcărilor elementele arhitecturale ale monumentului istoric au fost șterse.

Aurel Nacu este unul dintre puţinii arhitecți care se ocupă cu restaurarea decoraţiunilor exterioare din acea vreme. El a explicat cum va fi refăcută arhitectura.

„Aici sunt nişte elemente originale luate de pe faţadă. Se decapează, se reastaurează. Se pregătesc cum a fost originalul, după care se execută matrice pe ea. Se dă cauciucul jos de pe piesă. Şi iese o piesă care se montează pe faţadă”, a spus Aurel Nacu.

Primăria a început reabilitarea a 41 de imobile dintr-un număr total de 343 de imobile clasate în risc seismic de gradul I, prin Compania Municipală Consolidări. Iar alte patru proiecte au fost date către companii private, spune Marius Coaje, consilier al primarului general.

Pentru alte 38 de imobile se elaborează acum proiectele tehnice, iar anul viitor vor începe lucrările.

Parteneri
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Redactia.ro
Angela Similea, lecție de eleganță la 78 de ani, la spectacolul dedicat regretatului Dan Spătaru. De ce a izbucnit în lacrimi Mirabela Dauer „Mi-am dorit foarte tare să...”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Unica.ro
Rețeta Jasmilei pentru ciocolata Dubai. Care este marele secret
EVZ.ro
Imagini spectaculoase pe cerul României. Aurora Boreală a putut fi văzută din mai multe locuri din țară / FOTO
Spynews
Cod Rutier 2024. Închisoare 7 ani. E strict interzis când te oprește Poliția în trafic
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
Răsturnare de situație în ALEGERILE PREZIDENȚIALE din SUA! CINE VA FI PREȘEDINTE
Mediaflux
Fiica lui Codin Maticiuc și a Anei Pandeli împlinește doi ani. Mesajul emoționant transmis de mămică: „N-am uitat nicio zi”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ea este tânăra care colecționează păpuși bântuite. Ce experiențe a trăit cu aceste obiecte care pe alții îi înspăimântă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro