Dintotdeauna, plajele din stațiunile grecești au atras milioane de turiști, în fiecare an, datorită condițiilor incredibile pe care resorturile de pe insule le pun la dispoziția clienților săi. Cu toate acestea, recent, pe una dintre cele mai populare insule din Grecia s-a descoperit o zonă unde apa mării a devenit galbenă. Turiștii s-au speriat. Care ar fi cauza.
În ultimii 10 ani de zile, tot mai mulți români au ales să-și petreacă vacanțele pe insulele grecești, renumite pentru nisipul lor fin și marea cu apă cristalină. Ei bine, lucrurile s-au speriat în Lefkada, acolo unde câțiva turiști români au semnalat anumite probleme, pe grupurile formate pe rețelele sociale.
Potrivit spuselor acestora, mai mulți turiști s-au confruntat cu un incident inedit, atunci când au observat că apa de la mal a căpătat culoarea galbenă, arătând de parcă tocmai a avut loc o devărsare de deșeuri.
„Are cineva idee de ce apa mării din Mikros Gialos arată așa? Este galbenă spre portocaliu și arată ca o devărsare de deșeuri. Am întrebat salvamarul și a spus ca e din cauza plantelor din larg, că se mai întâmplă din când în când și că dispare după câteva ore.
Cică dacă ar fi fost un pericol, așa cum s-a întâmplat în urmă cu mai mult timp, ar fi scos toată lumea din apă. A zis că nu prezintă niciun pericol pentru piele. So, what can i say. Mă duc la Afteli”, a scris un turist român pe Facebook.
În timp ce unii utilizatori îi îndeamnă pe români să nu meargă în apă, alții sunt de părere că există o explicație pertinentă pentru felul în care s-a schimbat culoarea apei. Cei mai mulți dintre internauți sunt de părere că îngălbenirea apei s-ar fi produs din cauza apariției algelor.
„Sfatul meu este să nu faceți baie dacă o găsiți așa! Există motive pentru care apa este așa murdară și chiar ieri am întrebat de ce, asta ca să fiu sigură de răspuns, nimic altceva decât canalizarea.”
Și anul trecut era la fel, explicația era că este așa de la ceva alge.
Wow, nu era așa acum două săptămâni! Nouă chiar ne-a plăcut la Mikro Gialos atunci!
Alge. Așa a fost și anul trecut în unele zile.
Este plancton, se mai întâmplă din când în când în golfuri, este de la alge. Se produce când este foarte cald afară și apa mării mai rece, în golfuri. Până a doua zi se duce, nu vă faceți griji. Practic, se curăță apa.
Fitoplancton. Popular: alge mici de tot.
Datorită algelor din zona de mijloc. Anul trecut era mai puțin, dar mie mi s-a părut foarte interesant, mai ales că am avut vedere la mare pe timpul vacanței de acolo.
Așa este mai tot timpul acolo.
Niciodată nu am văzut culoarea apei așa.”, au scris internauții pe Facebook.