Plăcintă de post cu spanac și ciuperci. Ingredientul magic folosit de bucătari pentru un gust divin

de: Alexandra Chivu
11 12. 2020

Plăcinta de post cu spanac și ciuperci poate fi ideală pentru masa vegetariană din săptămână. Are un conținut scăzut în grăsimi și poate fi congelată, pentru a fi servită mai târziu.

Rețetă: plăcintă de post cu spanac și ciuperci

O plăcintă este un fel de mâncare pregătit la cuptor, care de obicei este făcut dintr-un strat de aluat de patiserie ce conține o umplutură din diferite ingrediente dulci sau sărate. Plăcintele dulci pot fi umplute cu fructe, nuci sau rubarbă, iar plăcintele sărate pot fi cu carne, ouă, brânză și bacon sau un amestec de carne și legume. Acest preparat poate avea o varietate de dimensiuni, variind de la mărimea mușcăturii la cele concepute pentru porții multiple.

Sursa cuvântului ”plăcintă” poate fi pasărea numită bibilica, o pasăre care colectează lucruri și le duce în cuibul ei. Legătura ar putea fi faptul că plăcintele medievale conțineau, printre altele, multă carne de animale, inclusiv găini, corbi, porumbei și iepuri.

O rețetă din 1450, scrisă de Charles Perry, arată o rețetă de plăcintă astfel: „… carne de vită, măruntaie de vită, găini, rațe , iepuri, cocoși și păsări mari, cum ar fi stârci și berze, plus măduvă de vită, gălbenușuri fierte tare, curmale, stafide și prune uscate”.

Ingrediente

  • un pachet de foi de plăcintă;
  • 1 kg de spanac proaspăt sau congelat;
  • 1 kg de ciuperci;
  • 100 ml de ulei;
  • o legătură de mărar;
  • o legătură de pătrunjel;
  • sare şi piper.

Mod de preparare

Spală bine spanacul și pune-l la fiert în apă cu sare timp de câteva minute, până ce el se va înmuia ușor. După ce este gătit, scoate-l și lasă-l la scurs într-o strecurătoare. Între timp, spală ciupercile și taie-le în felii, apoi introdu-le într-o tigaie și pune-le pe foc preț de câteva minute, până când se evaporă toată apa pe care au lăsat-o. Toacă spanacul după ce s-a scurs.

Pune puțin ulei la încins într-o tigaie și adaugă spanacul, ciupercile, mărarul și pătrunjelul tocate, apoi asezonează cu sare și piper. Lasă această compoziție să se călească și aromele să se întrepătrundă. În acest timp, poți unge cu ulei sau unt tava în care vei coace plăcinta. Pregătește și foile.

Împarte în două pachetul cu foi de plăcintă. Jumătate din cantitate o vei pune pe fundul tăvii, iar cu cealaltă jumătate vei acoperi compoziția. Unge fiecare foaie cu ulei înainte de a o așeza în tavă. Pune-le în straturi, una peste cealaltă.

Adaugă compoziția plăcintei peste foi și acoper-o cu restul aluatului de plăcintă, dat de asemenea cu ulei. Introdu plăcinta la cuptor, la foc mediu, preț de 30 de minute.