Dacă vrei să faci plăcintă de post ca la bunica, aceste 5 rețete sunt ideale pentru tine. De la tartă cu gem și aluat sfărâmat deasupra, până la clasica plăcintă cu mere care se caramelizează la cuptor și devin gustoase. Poți face plăcintă de post și cu umpluturi sărate cum ar fi ciupercile sau spanacul.
Plăcintă de mere de post
Preîncinge cuptorul la 200 de grade. Combină făina și sarea într-un bol mare și amestecă. Adaugă uleiul de cocos și folosiți-vă mâinile pentru a încorpora complet. Pune laptele de ovăz și amestecă. Aluatul ar trebui să formeze cocoloașe și bucăți, să fie ușor umed și să se țină ușor împreună atunci când este strâns.
Împarte aluatul în două bile – una ușor mai mare decât cealaltă (cea mai mare va fi crusta de jos). Înfășoară-le pe amândouă în folie de plastic și lasă-le deoparte într-o zonă răcoroasă a bucătăriei (nu în frigider); acest aluat este mai ușor de rulat la temperatura camerei.
Curăța, taie în jumătăți și feliază merele apoi combină-le cu zahărul, amidonul de porumb, scorțișoara și sarea.
Întinde aluat mai mare într-un cerc de pe o suprafață ușor presărată cu făină. Transferă-l într-o formă de tartă, adaugă merele și pune cealaltă parte a aluatului, întinsă. Unge plăcinta cu lapte de ovăz și presară zahăr brun.
Coace timp de aproximativ 1 oră și 15 minute, întorcând la jumătatea timpului, până când crusta este aurie și apoi servește călduță.
Plăcintă cu ciocolată de post
Preîncinge cuptorul la 190°C. Într-un robot de bucătărie, pune biscuiții și zahărul brun până se combină. Adaugă uleiul și mai pulsează de câteva ori până când crusta se ține împreună.
Presează crusta ferm într-o tavă de plăcintă. Coace timp de 8 până la 10 minute, până când devine aurie. Lasă să se răcească.
Într-un blender, amestecă tofu, lapte, sirop de arțar, vanilie și sare până se combină bine. Într-un vas dublu, topește ciocolata, apoi adaugă în procesorul de alimente. Amestecă până se omogenizează.
Toarnă umplutura de ciocolată în crustă. Lasă să se întărească în frigider timp de cel puțin 3 ore sau peste noapte. Feliază și servește.
Plăcintă de post cu fructe de pădure
Înmoaie nucile de caju peste noapte sau cel puțin 5 până la 6 ore.
Într-un procesor de alimente, amestecă toate ingredientele pentru crustă până când sunt bine amestecate (15 până la 20 de secunde). Nu amesteca prea mult.
Pune amestecul de crustă într-o tavă pentru plăcintă. Congelează-l astfel încât crusta să fie foarte rece după ce ai modelat-o în tavă.
Clătește și scurge nucile de caju înmuiate. Într-un blender, amestecă toate ingredientele pentru umplutură până devin cremoase și omogene.
Toarni amestecul de cremă peste crustă (crusta va fi umplută doar pe jumătate ca să lași spațiu pentru fructe).
Adaugă fructele preferate în umplutură. Împinge toate fructele până jos pe crustă. Când umplutura ajunge la același nivel cu marginile crustei, atunci știi că ai pus suficiente fructe.
Lasă tarta să se întărească în congelator timp de 30 de minute sau în frigider timp de cel puțin 2 ore.
Adaugă fructele preferate deasupra când umplutura s-a întărit.
Plăcintă de post cu varză
Prepară aluatul amestecând drojdia în apa călduță cu zahăr până se activează și adăugând-o peste sare și făină. Frământă aluatul pe blatul de lucru cu puțin ulei și apoi lasă-l la crescut până își dublează volumul.
Ceapa se toacă și se călește apoi se adaugă varza și condimentele. Se iau bucăți de aluat se întind bine pe masă, se umplu cu varza și apoi se închid și se rulează din nou cu făcălețul ca să fie sigilate.
Se prăjesc în puțin ulei și se servesc calde.
Plăcintă cu dovleac
Dovleacul se dă prin răzătoare și nuca se macină bine. Se pune la călit dovleacul cu ulei și condimentele preferate: ghimbir măcinat, scorțișoară, cuișoare, nucșoară.Se lasă deoparte și într-o tavă se așează foile de plăcintă, cam câte 3-4, ungându-se fiecare cu ulei.
Se așează umplutură și se continuă cu straturile până rămâi fără foi de plăcintă și dovleac.
Se taie și apoi se pune la cuptor până ce devine aurie. Se scoate și se lasă la răcit, apoi se pudrează cu zahăr și se servește.