Plăcintă cu prune ca la bunica. Cu ce trebuie să amesteci drojdia ca să iasă fragedă și pufoasă

de: Andreea Vînătoru
20 09. 2023

Deserturile cu fructele toamnei sunt la mare căutare în această perioadă, iar majoritatea gospodinelor preferă să prepare rețete vechi. Așadar, dacă nu mai știți ce desert să mai gătiți pentru familie, trebuie neapărat să încercați această rețetă de plăcintă cu prune ca la bunica. Se poate prepara destul de ușor și rapid, însă gustul este unul de neegalat!

Desertul copilăriei: plăcintă cu prune ca la bunica

Prunele sunt printre cele mai îndrăgite fructe ale toamnei, pentru gustul lor deosebit și delicios! Din prune putem face diverse compoturi și dulcețuri, însă ele merg de minune integrate în diverse rețete dulci.

De aceea, gospodinele se întrec să pregătească tot felul de deserturi irezistibile din aceste fructe. Dacă vreți să îi surprindeți pe cei dragi cu un desert ca în vremea copilăriei, puteți pregăti o savuroasă plăcintă cu prune ca la bunica.

În plin sezon de toamnă, această plăcintă reprezintă o adevărată delicatesă, care se poate face destul de ușor acasă. Odinioară, bunica prepara această plăcintă cu prune ori de câte ori avea ocazia și era lăudată pentru modul în care o gătea. Dacă o preparați după rețeta bunicii și țineți cont de câteva trucuri simple, această plăcintă va ieși gustoasă, aromată și pufoasă.

În materialul de mai jos vă arătăm rețeta tradițională de plăcintă cu prune ca la bunica, pas cu pas, cu care îi veți da gata pe membrii familiei și pe invitați.

Vezi și: Trucuri pentru cel mai bun gem de prune. Ingredientul de aur pe care îl puneau bunicile ca să iasă mai aromat

Rețetă tradițională plăcintă cu prune ca la bunica: cum se coace

Ingrediente pentru aluat: 

  • 1 ou;
  • 200 gr unt;
  • 200 ml lapte;
  • 100 gr zahăr;
  • 550 gr făină;
  • 20 gr drojdie proaspătă;
  • un praf de sare.

Pentru umplutură:

  • 750 gr prune;
  • 50 gr zahăr vanilinat;
  • 1 linguriță cu pudră de scorțișoară;
  • 2-3 linguri de griș.

Mod de preparare: 

Prima dată trebuie să începeți prin a prepara aluatul plăcintei. Se ia un bol mare și se trece făina prin sită direct în el. Într-un alt bol, se pune drojdia sfărâmată și o linguriță de zahăr. Se adaugă și 2-3 linguri de lapte cald și se amestecă până când drojdia și zahărul sunt diluate.

La final se adaugă și o linguriță de făină pentru consistență și acoperiți bolul cu un prosop. Drojdia se lasă să se activeze pentru 10-12 minute, la loc cald.

În bolul în care ați pus făina, creați o o adâncitură la mijloc și puneți drojdia activată. Se amestecă untul moale cu zahărul și oul și se adaugă în bolul cu făină și drojdie. Se toarnă și restul de lapte cald, în timp ce amestecați bine toate ingredientele din vas. Frământați aluatul pentru plăcintă în bol până când nu se mai lipește de mâini, adăugând făină dacă mai este nevoie.

Bolul se acoperă cu un prosop și se lasă la dospit 45-50 de minute. Între timp se pornește și cuptorul 180 de grade Celsius și se pregătesc prunele.

Se spală sub jet de apă rece, se șterg, se taie pe jumătăți și se îndepărtează sâmburii. Se pregătește și tava pentru aragaz și se așază hârtie de copt în ea.

Vezi și: Ingredientul care trebuie pus în dulceața de prune. Secretul păstrat de la bunici

Cât se lasă la cuptor plăcinta cu prune

După ce aluatul s-a dospit, se împarte în două părți. Întinde-ți prima parte de aluat cât dimensiunea tăvii, pe masa presărată cu făină. Folosiți sucitorul și transferă aluatul în tavă. Se înțeapă cu o furculiță din loc în loc.

Jumătățile de prune se așază peste aluat, cu decupajul în sus. Peste fructe se presară scorțișoara, zahărul vanilinat și grișul. Multe gospodine nu știu că grișul are rolul de a absorbi sucul prunelor rezultat în timpul tratamentului termic.

Prunele se acoperă cu a doua foaie de aluat și se dă la cuptor pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius! Când se scoate din cuptor, se lasă la răcit înainte de a o porționa. Poftă bună!

Vezi și: Compot de prune pentru iarnă. Rețeta simplă și rapidă, fără conservanți