Plăcintă cu pere, rețetă ușoară din cel mai bun fruct de toamnă!
Plăcinta cu pere este un desert foarte gustos și ușor de preparat, preluat după rețeta Sandei Marin, autoarea unei celebre cărți de bucate din România.
Mod de preparare plăcintă cu pere
Perele se curăță, se îndepărtează sâmburii, se taie în sferturi și se înăbușesc în unt cu puțin zahăr și scorțișoară pisată după gust. Se lasă apoi să se răcească.
Din următoarele ingrediente se faace un aluat din unt ( 200 g făină, 125 g unt, 1 dl apă, un vârf linguriţă sare). Se cerne făină într-un castron, se pune untul și se amestecă, dar nu se frământă. Apoi, se toarnă apa în care s-a dizolvat sarea și se amestecă totul repede cu mâna, fără a căuta să obține un amestec desăvârșit.
Apoi, se întinde o foaie de o jumătate de cm grosime, se taie un rond de 30 cm diametru. Se așază apoi perele pe jumătate de rond, se udă marginea aluatului cu puțină apă, se întoarce deasupra cealaltă jumătate și se lipește, apăsând ușor cu degetul. Apoi, se îndoaie marginea, astfel încât să se formeze o mică bordură, iar perele nu ies afară. Se așază apoi plăcinta în tava stropită cu apă, se unge deasupra cu ou, se înțeapă în câteva locuru și se coaace la foc bun cam trei sferturi de oră. De asemenea, în loc de o plăcintă mare se pot face la fel și plăcințele mici.
Beneficiile perelor
Perele sunt fructe extrem de sanatoase, care au un conținut ridicat de fibre, vitamine și antioxidanți de preț care protejează organismul și întăresc sistemul imunitar.
Perele îmbunătățesc digestia, astfel că singură pară consumată oferp 18% din necesrul zilnic de fibre al organismului. Tranzitul intestinal este accelerat, perele stimulând și secreția de sucuri digestive și combătând diareea și constipația.
Perele sunt sărace în calorii, o pară de dimensiuni medii având 100 de calorii, adică în jur de 5% din aportul caloric zilnic. Ele oferă senzația de sățietate, fapt ce înseamnă că sunt recomandate în curele de slăbire.
Perele au proprietăți antioxidante, ceea ce înseamnă că luptă împotriva efectelor radicalilor liberi din organism.
Perele previn cancerul, iar asta tot datorită conținutului bogat în antioxidanți: cancer de colon, cancer la sân, cancer de prostată sau la plămâni.
Perele fortifică sistemul imunitar, datorită conținutului ridicat de vitamina C și stimulează producția de celule albe și întreaga funcționare a organismului. Sunt recomandate îndeosebi în timpul răcelilor.
Perele grăbesc procesul de vindecare, iar rănile se pot vindeca mai rapid datorită consumului de pere, deoarece conțin cantități însemnate de acid ascorbic.