Plăcintă cu mere, reţeta bunicii. Ingredientul secret care schimbă tot, aşa iese fragedă şi aromată

de: Sabina Anastasia
09 11. 2022

Plăcintă cu mere, reţeta bunicii. În această perioadă a anului, nimic nu este mai gustos decât o plăcintă cu mere preparată în stil tradițional. Este unul dintre cele mai îndrăgite deserturi ale românilor. Căldura sufocantă din bucătărie, mirosul de plăcinte și focul arzând din sobă amintesc de vremea frumoasă a bunicilor noștri.

Plăcintă cu mere, reţeta bunicii

Odată, imediat cum ajungeam acasă și simțeam miros de plăcinte cu mere ieșind pe fereastră, stomacul începea să joace feste. Cu siguranță, acesta a fost și unul dintre deserturile tale preferate în copilărie. Rețeta tradițională de plăcinte cu mere, gătită de bunica, cu greu poate fi egalată de rețetele noi.

Există un ingredient secret la care, din păcate, gospodinele renunță astăzi. Produsul schimbă, însă, total aroma desertului. Dacă adaugi smântână, fiindcă despre ea este vorba, în compoziția pentru aluat, plăcinta va avea același gust precum cea gătită de bunica. Smântâna face aluatul fraged și îi dă o savoare aparte.

În rândurile de mai jos îți vom explica, pas cu pas, cum trebuie să procedezi dacă vrei să prepari plăcinte cu mere ca la bunica. Atenție, rețeta corespunde unei tăvi de 30×32 cm!

De ce ingrediente vei avea nevoie

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 200 g unt
  • 150 g zahăr
  • 2 gălbenușuri medii
  • 1 plic praf de copt
  • 200 g smântână
  • coaja rasă de la 1 portocală
  • 1 linguriță suc de portocală

Ingrediente pentru umplutură:

  • 1, 5 kg mere
  • 1 lingură cu vârf scorțișoară
  • 125-150 g zahăr
  • 50 g unt.

Cum prepari plăcinta cu mere

Mod de preparare aluat:

  1. Se pune într-un vas încăpător făina.
  2. Se înglobează untul, la temperatura camerei, în făină.
  3. Se adaugă restul ingredientelor în ordinea următoare: gălbenușurile bătute cu furculița, zahărul, praful de copt, smântâna, coaja rasă de portocală și sucul de portocală.
  4. Se frământă compoziția până la obținerea unui aluat elastic. În funcție de nevoie, se mai adaugă puțină făină (două, trei linguri) și se frământă aluatul.
  5. Se împarte aluatul în două părți egale, se învelesc într-o folie de plastic alimentară și se lasă la frigider timp de aproximativ o oră.
  6. Se tapetează cu făină masa de lucru și se întinde prima bucată de aluat cu sucitorul până la obținerea unei foi groase de 6-7 mm grosime.

Mod de preparare compoziție:

  1. Se dau merele pe răzătoarea cu găuri mari și se storc de zeamă.
  2. Se adaugă zahăr și scorțișoară în mere.
  3. Se topește untul separat, după care se adaugă în compoziția cu mere.
  4. Se călește compoziția, la flacără mică, pentru aproximativ 10 minute și se lasă la răcit.

Mod de preparare plăcintă cu mere:

  1. Se distribuie uniform umplutură rece cu mere peste prima foaie de aluat.
  2. Se întinde cu sucitorul și a doua bucată de aluat, până la obținerea unei foi groase de 6-7 mm grosime.
  3. Se acoperă umplutura de mere de pe prima foaie de aluat cu cea de-a doua foaie de aluat.
  4. Se înțeapă a doua foaie de aluat cu furculița, din loc în loc.
  5. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
  6. Se dă plăcinta cu mere la cuptor pentru aproximativ 35 de minute.

Citește și: Cea mai simplă rețetă de plăcintă cu mere. O prepari în doar 30 de minute

Plăcinta cu mere poate fi servită atât caldă, cât și rece. Se poate orna cu diverse produse, în funcție de propriile tale preferințe. Bunica obișnuia să o pudreze cu zahăr vanilat și să o servească alături de o cană de lapte. Poftă bună!