Pisica ta zgârie canapeaua din sufragerie? Motivul e total neașteptat, ce s-a descoperit

de: Ana Chivu
16 06. 2022

Prietenii necuvântători care sunt în apropierea noastră spun ceea ce își doresc sau au nevoie prin anumite gesturi. Stăpânii trebuie să fie foarte atenți și să le interpreteze pentru că astfel vor afla detaliile din comportamentul lor. În special felinele sunt cele mai subtile atunci când doresc ceva de la tine sau pur și simplu vor să îți transmită un mesaj. Cu siguranță și pisica ta a zgâriat măcar o dată canapeaua din sufragerie sau fotoliile din camera de zi. Care este motivul pentru care face asta?

De ce pisica ta zgârie canapeaua din sufragerie: gestul acesta spune multe

Pisicile au o reputație care indică faptul că sunt cele mai independente animale care se află în jurul casei. Mulți știu despre ele că sunt lipsite de afecțiune și că reușesc să formeze greu o legătură emoțională chiar și cu stăpânii lor.

Ele sunt mereu în gardă și preferă să facă pași înapoi în relația cu oamenii care le îngrijesc pentru a-i urmări de departe. Un nou studiu ar putea să le ofere proprietarilor de feline o altă perspectivă asupra prietenilor lor.

Cercetătorii de la Universitatea Federală din Rio Grande do Sul au avertizat că pisicile sunt mai predispuse să zgârie canapeaua dacă au o legătură strânsă cu cel care le îngrijește.

,,Au fost asociate cu un nivel mai ridicat de…”

Acesta este, de fapt, un gest care demonstrează iubirea față de oamenii cu care locuiesc. Deși în primă fază ți s-ar părea că vor să îți atragă atenția asupra unui lucru care nu le-a plăcut sau că sunt deranjate de mediul în care stau ori că nu se simt bine, realitatea spune altceva.

„În mod neașteptat, în studiul nostru, pisicile cu comportamentul de a zgâria mobila sau de a distruge obiecte au fost asociate cu un nivel mai ridicat de apropiere emoțională cu proprietarul”, au scris cercetătorii.

Specialiștii și-au propus în cadrul studiului să înțeleagă dacă nivelul de apropiere emoțională dintre proprietari și pisicile lor afectează comportamentul animalului.

Ce susțin dovezile?

„Dovezile susțin că comportamentul pisicilor influențează nivelul de apropiere emoțională dintre animale și proprietari”, a scris echipa în studiul lor, publicat în Journal of Veterinary Behaviour. „În unele circumstanțe, o relație proastă poate duce la neglijarea, maltratarea sau abandonarea animalului.”

Experții au chestionat 500 de proprietari de pisici din Brazilia în privința conexiunii dintre ei și feline. Majoritatea participanților erau femei, iar nivelul de apropiere a fost mare în acest grup mai mult decât la stăpânii de sex masculin.

„Nu a fost găsită nicio asociere între nivelul de apropiere emoțională al proprietarului și prezența agresivității, vocalizării excesive sau eliminării inadecvate la pisică”, au scris cercetătorii.