Pisica ta aduce șoareci lângă casă? Motivul e nebănuit, nu se gândește la stăpân

Pisica ta aduce șoareci lângă casă? Motivul e nebănuit, nu se gândește la stăpân
Lucruri interesante despre pisici

Stăpânii de pisici pot avea surprize neplăcute din partea micuțelor feline, mai ales atunci când aduc șoareci lângă casă. Știm că este ultimul lucru pe care ai vrea să-l vezi acolo, dar animalele tale preferate au un gând ascuns. De ce aleg să facă asta, motivul este nebănuit și nu are legătură cu tine. Află în acest articol despre ce este vorba.

Ce crede pisica ta despre tine

Iubitorii de pisici se văd un fel de părinte care are grijă, hrănește, adăpostește și alină animalul drag ca pe un copil. Inclusiv le ceartă cu tandrețe pentru draperiile rupte, canapeaua zgâriată sau pentru șoarecele adus lângă casă. Totul se datorează antroporfismului nostru, car se traduce prin înclinația de a le atribui animalelor trăsături omenești. Dar pisica privește totul mult mai banal. Ea te percepe ca pe „un motan gigantic inofensiv”, susține biologul și directorul Institutului de Antropolgie din Bristol, John Bradshaw.

Explicațiile unui expert

Analizând 30 de ani comportamentul animalelor domesticite, John Bradshaw are o explicație curioasă despre prezența pisicilor în preajma omului. De fapt, expertul subliniază că felinele simpatice nu sunt îmblânzite definitiv. Acestea sunt mult mai aproape de strămoșii lor sălbatici decât câinii de ai lor. Un motiv ar fi că, atunci când a domesticit câinele, omul voia să fie înțeles de patruped (de exemplu la vânătoare). Pe când de la pisică, lumea a așteptat doar ca animalul să prindă șoareci. Apropo, între noi și pisică nu a fost o relație de interdependență. Ea trăia undeva prin preajmă, într-o lume paralelă.

Necesitatea emoțională a oamenilor în comunicarea cu pisicile este recentă. Potrivit statisticilor lui Bradshaw, 85% dintre feline se împerechează cu motanii de pe stradă, de aceea specia lor rămâne relativ sălbatică.

Ce înseamnă atunci când aduce șoareci lângă casă

Atunci când motanul apasă cu lăbuțele pe tine sau pe canapea, el repetă mișcările pe care le fac pisoii pentru a stimula lactația mamei. Dacă animalul de companie se plimbă printre picioarele tale sau se lingușește ca să fie mângâiat, asta înseamnă că își arată atitudinea pozitivă față de om. La fel procedează și cu alte pisici. Știai că gestul de a aduce șoareci morți în casă sau pe lângă locuință nu exprimă grija față de stăpân? Felinele pur și simplu își aduc hrana într-un loc sigur, pentru a o mânca mai apoi.

Biologul ne avertizează că nu trebuie să așteptăm din partea pisicilor aceeași afecțiune pe care o primim de la câini. Există situații foarte rare când se întâmplă ca motanul să răspundă similar sentimentelor noastre. Orice ar fi, noi nu reprezentăm centrul universului său, a mai spus John Bradshaw.