Pilonul II de pensii a suferit schimbarea radicală: de astăzi, îți poți retrage banii, dar nu e recomandabil

Pilonul II de pensii a suferit schimbarea radicală: de astăzi, îți poți retrage banii, dar nu e recomandabil

Cei care au contribuit la pilonul II de pensii își pot muta bani de la privat la stat, dar s-ar putea să fie cea mai mare păcăleală a guvernului Dragnea – Dăncilă.

Dragnea a pus de câțiva ani ochii pe pilonul II de pensii. Sume foarte generoase de bani sunt puse la păstrare în instituți private de asigurări pentru milioane de români. În contextul în care proiectele crețe ale PSD-ALDE sunt costisitoare, echipa de finanțe de la guvernare a propus această soluție care, pentru un ochi neantrenat, pare ca fiind o favoare.

În urmă cu mai bine de zece ani, guvernul de la acea vreme a promovat înscrierea cetățenilor în pilonul II de pensii. Era vorba de un program financiar adițional, care peste câteva decenii, ar fi completat pensia de stat cu o sumă mai mică sau mai mare. Ca referință, pensia de stat poartă numele Pilonul I.

Începând cu 13 martie 2019, statul român îți dă dreptul să retragi bani din fondul privat de pensie și să-i depui la pilonul I. Este foarte important de reținut că respectivul proces nu implică interacțiunea ta cu banii contribuiți la pilonul II. Nu te vei trezi subit cu câteva zeci sau sute de mii de lei în portofel. Din acest punct de vedere, efortul depunerii cererii nu te ajută la absolut cu nimic.

Cum se depune cererea de încetare a plăţii la pilonul II de pensii

Pentru a cere încetarea plăţilor către Pilonul II, contribuabilul trebuie să trimită administratorului său de pensii private o cerere-cadru care conţine, pe lângă datele de identificare a participantului la Pilonul II (nume şi prenume, cod numeric personal, seria şi numărul Cărţii de identitate, data naşterii, etc) şi datele de contact (adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresă de corespondenţă, număr de telefon).

În cerere se va menţiona şi seria şi numărul actului individual de aderare, denumirea fondului de pensii administrat privat şi numele şi adresa administratorului. Alte elemente esenţiale cuprinse în cererea-cadru privesc denumirea angajatorului, cu tot cu Codul Unic de identificare, dar şi denumirea casei de pensii la care este înregistrat participantul.

Cererii cu pricina, i se anexează copia actului de identitate valabil la data depunerii cererii şi o declaraţie pe proprie răspundere a participantului la Pilonul II, prin care recunoaşte că a cerut încetarea plăţii contribuţiei individuale la fondul de pensii administrat privat, „în conformitate cu prevederile art. 81 pct. 3 şi 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018”.   La nivel de reglementare secundară, aderarea şi evidenta participanţilor la fondurile de pensii administrate privat este detaliată prin dispoziţiile Normei A.S.F. nr. 1/2015 privind aderarea şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii administrate privat, cu modificările şi completările ulterioare, conform Adevărul.

Ca să înțelegi o parte din mecanismul defectuos din spatele noii legi, este suficient să ai în vedere o analiză publicată de Hotnews. „De ce nu mai este sustenabil? Sunt tot mai puţini angajaţi care susţin persoanele ieşite la pensie. Reducerea natalităţii concomitent cu îmbătrânirea populaţiei este bomba cu ceas care a determinat foarte multe ţări, printre care şi România, să introducă pilonul II de pensii şi să tot crească vârsta de pensionare. Adăugaţi emigraţia şi lipsa educaţiei financiare şi veţi avea tabloul perfect al unei prăpăstii în care actuala Guvernare PSD-ALDE îţi dă acum posibilitatea să te arunci”, scrie Hotnews.

Sursa: Adevărul