Un judecător brazilian a ordonat retragerea la nivel global a piesei „Million Years Ago” interpretată de celebra cântăreață britanică Adele. Decizia vine ca urmare a unei acuzații de plagiat formulate de compozitorul brazilian Toninho Geraes, care susține că melodia este copiată din piesa sa „Mulheres”, o samba celebră lansată în 1995.
Judecătorul Victor Torres, de la Tribunalul Comercial din Rio de Janeiro, a emis vineri o ordonanță preliminară care obligă casele de discuri Sony și Universal să retragă piesa de pe toate platformele de streaming, radiouri, televiziuni și alte medii fizice sau digitale, „imediat și la nivel mondial”. În caz de nerespectare, filialele braziliene ale celor două companii riscă amenzi de 8.000 de dolari pentru fiecare încălcare.
Companiile muzicale pot însă contesta decizia în instanță.
„Este un moment important pentru muzica braziliană, care a fost deseori sursă de inspirație pentru hituri internaționale, dar fără recunoașterea meritată”, a declarat Fredimio Trotta, avocatul lui Toninho Geraes, pentru AFP.
Toninho Geraes susține că piesa „Million Years Ago” lansată în 2015 de Adele copiază linia melodică din samba „Mulheres”, interpretată de artistul brazilian Martinho da Vila. Compozitorul cere în instanță despăgubiri de 160.000 de dolari, redevențe pentru pierderile financiare, dar și recunoașterea oficială ca autor al piesei.
„Sperăm ca această decizie să fie un semnal de alarmă pentru producătorii și artiștii internaționali care intenționează să exploateze muzica braziliană fără permisiune”, a mai adăugat avocatul Trotta.
În timp ce Sony Brazil a refuzat să comenteze cazul, Universal Music Brazil nu a oferit încă un răspuns oficial. Totuși, acesta nu este primul scandal de plagiat în care piesa „Million Years Ago” este implicată. În 2015, fanii muzicii turcești au remarcat asemănări între melodia cântăreței britanice și piesa „Acilara Tutunmak” („Clinging to Pain”) a artistului kurd Ahmet Kaya, lansată în 1985.
Văduva lui Kaya a negat însă intenția de plagiat din partea lui Adele, susținând că este puțin probabil ca o artistă de talie mondială să copieze intenționat o astfel de piesă.
Brazilia este parte semnatară a Convenției de la Berna din 1886, care protejează drepturile de autor la nivel internațional. Această decizie poate crea un precedent important în protejarea patrimoniului muzical brazilian și poate avea un impact semnificativ asupra relațiilor dintre industria muzicală globală și artiștii locali.
Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în instanță și dacă apelurile caselor de discuri vor reuși să schimbe această hotărâre.