Pești fără oase este tot ce își doresc iubitorii de pește, atunci când sunt în supermarket, la standul cu pește proaspăt. Pe lângă carnea gustoasă, ideal ar fi ca peștele pe care îl mănânci să aibă cât mai puține oase. Fiecare specie de pește are un procent diferit de oase. Sunt anumite specii care au multe oase, adică un procent de 100% sau alte specii care au puține oase, adică un procent de 10%. Iată care sunt speciile de pești fără oase.
Există zeci de motive pentru a adăuga mai mult pește în alimentația ta. Peștele este o sursă sănătoasă de proteine și multe specii sunt slabe în calorii și grăsimi. Dar adevăratul avantaj sunt toți acizii grași omega-3, grăsimi esențiale pe care corpul nostru nu le produce în mod autonom. Omega-3 vă pot reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, scădea tensiunea arterială și trigliceridele și pot reduce inflamația.
Studiile au arătat că una până la două porții de pește gras pe săptămână pot reduce riscul de boli de inimă fatale cu 36%. Peștele face, de asemenea, minuni pentru creierul tău: cercetătorii au descoperit că consumul de pește copt sau la grătar o dată pe săptămână poate reduce semnificativ riscul de Alzheimer. Iată ce pești fără oase poți să consumi.
Din punct de vedere științific, peștii sunt împărțiți în osoși și cartilaginoși. Acestea sunt două clase diferite de pești. Peștii cartilaginoși nu au calote branhiale și nici vezică înotătoare. Dintre aceștia fac parte diferiți rechini.
Unii pești au un schelet osos dezvoltat, constând din vertebre și oase ale coastelor, iar branhiile acoperă calotele branhiale și au o vezică înotătoare. Aceștia sunt toți pești de râu și majoritatea peștilor marini.
Când spunem pește fără oase, ne referim la absența oaselor mici bifurcate, al căror număr depinde de oasele peștelui. Iată care sunt cele mai comune specii de pești fără oase:
Pești cu un procent de 60% oase
Pești cu un procent cuprins între 35 și 55% oase
Pești cu un procent cuprins între 20 și 30% oase
Pești cu un procent cuprins între 10 și 15% oase