Peștera din România unică în lume. Izvoarele ce o străbat au o culoare uimitoare

de: Ștefan R. Apostol
21 05. 2022

Așa cum am mai scris în alte materiale, România este unică prin tot ceea ce se află aici. De la munți, Delta Dunării, și până la locurile mai puțin umblate, totul este parcă așezat de Mâna Domnului. Nu degeaba i se spune României „Grădina Maicii Domnului”. Printre minunățiile naturii regăsite pe aceste tărâmuri se află și o peșteră unică, peștera „Piatra Altarului”. Conform speologilor, peștera se află printre primele trei peșteri din Europa, ca și frumusețe. Locul unic, puțin bătătorit de pașii turiștilor ascunde adevărate opere de artă create de Măria sa, Natura.

Peștera „Piatra Altarului”, locul minune creat de Natură

Peștera „Piatra Altarului” este probabil cea mai frumoasă peșteră din România și una dintre cele mai frumoase peșteri din lume. Intrarea era cunoscută de mult timp, dar în 1984 a fost urmată pentru prima dată o pistă îngustă, care a dus la o peșteră enormă.

„Până în prezent, în peșteră trebuie să se intre prin acest pasaj îngust și, astfel, o vizită este posibilă doar pentru persoanele slabe. O parte din Piatra Altarului este foarte bine decorată cu speleoteme extraordinare.

Acestea nu sunt doar frumoase, ci și foarte fragile, astfel că peștera este protejată foarte serios.”, spun speologii.

Frumoasa peșteră este situată în Munții Bihorului, în zona Parcului Natural Apuseni, care adăpostește aproximativ 1500 de peșteri. Multe dintre ele au intrat în topurile naționale sau chiar internaționale. Per total, suprafața parcului conține 80% din totalul rocilor carstice din Munții Bihor-Vlădeasa.

Conform speologilor, peștera „Piatra Altarului” a fost introdusă în sistemul de protecție, având gradul de protecție: clasa A. Considerată una dintre cele mai frumoase peșteri din România, accesul în peșteră este destul de restrictiv. Conform planului de management, numărul maxim de persoane permise în această peșteră pe an este de 13 persoane. Dar, în marea lor majoritate aceștia sunt cercetători.

Camera Palatului și Camera Paradisului

Puținii care au reușit să intre în peștera „Piatra Altarului” vor fi întâmpinați de două camere imense, Camera Palatului și Camera Paradisului. Cercetările de aici au descoperit o adevărată comoară speologică. Specialiștii spun că există o abundență de formațiuni stâncoase și speleotemele de calcar, care fac din Camera Palatului și Camera Paradisului cele mai frumos conturate peșteri din Europa.

În afară de cele două imense zone, peștera „Piatra Altarului” este inundată de izvoare, denumite de speologi „izvoarele cu lapte de lună”, care în timp, prin eroziune, au creat adevărate forme spectaculoase, de la coloanele fin sculptate, la adevărate lucrături de dantelă în calcar, și până la nuferi de cristal.

Concluzia este că, atât această peșteră, cât și celălalte bogății naturale regăsite în România, așa cum spuneam, fac din acest ținut un adevărat paradis. Problema nu este cu natura, ci cu oamenii și lipsa lor de responsabilitate în a păstra intacte aceste splendori ale naturii.