06 oct. 2024 | 15:12

Peștera care îi atrage pe români ca un magnet. Ce o face atât de căutată: adăpostește o gară, dar și comorile dacilor

Turism
Peștera care îi atrage pe români ca un magnet. Ce o face atât de căutată: adăpostește o gară, dar și comorile dacilor
Peștera care îi atrage pe români ca un magnet. Ce o face atât de căutată adăpostește o gară, dar și comorile dacilor

România are numeroase destinații comerciale care atrag turiștii, dar și unele mai puțin cunoscute, dar care, odată descoperite, pot fi de-a dreptul surprinzătoare pentru cei care le văd. Este și cazul unei peșteri aflat în județul Hunedoara, care are o istorie cel puțin interesantă, dincolo de aspectul unic.

Peștera din județul Hunedoara care adăpostește o gară

Peștera Bolii, situată în județul Hunedoara, este una dintre cele mai fascinante destinații turistice din România, atrăgând vizitatori ca un magnet datorită frumuseții sale naturale și a bogatei istorii care o înconjoară. Cu o atmosferă unică, această peșteră nu este doar un loc spectaculos de explorat, ci și o incursiune în istorie, mituri și legende. Ce o face cu adevărat specială este faptul că adăpostește nu doar forme carstice uimitoare, ci și o gară naturală neobișnuită, precum și legende despre comorile dacilor ascunse adânc în inima sa.

Peștera se află la aproximativ 6 kilometri de Petroșani, în apropierea orașului Hațeg, pe drumul care duce spre Cheile Băniței. Această peșteră carstică s-a format în urma eroziunii calcarelor de către pârâul Jupâneasa, care încă traversează o parte din peșteră, creând un peisaj fascinant. Deși nu este una dintre cele mai mari peșteri din România, Peștera Bolii impresionează prin diversitatea sa geologică, având o lungime de aproximativ 455 de metri.

Numele peșterii provine de la familia Bolia, care a deținut terenurile din zonă în secolele trecute. Această familie este strâns legată de istoria locului, oferindu-i nu doar numele, ci și contribuind la popularizarea peșterii. În plus, săpăturile arheologice au scos la iveală dovezi că peștera a fost locuită încă din preistorie, fiind folosită ca adăpost și loc de refugiu.

Unul dintre cele mai neobișnuite aspecte ale Peșterii Bolii este faptul că, în interiorul său, există un spațiu care seamănă cu o gară naturală. De fapt, peștera are o formă atât de largă și accesibilă, încât în trecut a fost utilizată ca adăpost temporar de către călători și localnici, inclusiv în perioadele de război. De aici provine și denumirea neoficială de ”gară a naturii”, deoarece peștera oferea un loc de refugiu pe traseele comerciale sau militare care traversau zona.

Legenda privind comorile dacilor din Peștera Bolii

Legenda spune că Peștera Bolii adăpostește comorile dacilor, ascunse cu grijă pentru a fi protejate de invadatorii romani. Conform tradiției populare, aceste comori sunt încă îngropate adânc în subteran, ferite de ochii lumii și protejate de forțe misterioase. Deși nu există dovezi arheologice clare care să confirme aceste povești, miturile și legendele locale atrag în continuare vizitatori curioși, sperând să descopere vreun indiciu despre acest tezaur legendar.

Comorile dacilor sunt, de fapt, doar una dintre multele povești care învăluie acest loc. Peștera Bolii este înconjurată de o aură de mister, fiind un punct de atracție nu doar pentru exploratori și speologi, ci și pentru cei pasionați de mitologie și legende antice.

Peștera este ușor accesibilă, având o intrare largă și o amenajare turistică bine pusă la punct, care permit vizitatorilor să o exploreze fără dificultăți majore. Iluminatul interior scoate în evidență formele de relief spectaculoase, stalactitele și stalagmitele care au luat naștere de-a lungul timpului. Un pod de lemn traversează pârâul care curge prin peșteră, facilitând accesul turiștilor și oferind perspective uimitoare asupra peisajului subteran.

De asemenea, zona din jurul Peșterii Bolii oferă multe alte atracții turistice, cum ar fi Cheile Băniței, Cetatea Băniței sau Castelul Corvinilor, toate fiind ușor accesibile pentru cei care doresc să îmbine aventura cu descoperirea istoriei și naturii.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
O zodie va trece printr-o lecție karmică intensă la final de 2024, care îi va aduce multă suferință. Se va afla la răscrucea destinului, va fi nevoită să-și confrunte greșelile din trecut și să plătească pentru ele
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Cea mai rea veste pentru șoferi. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2025
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Se schimbă buletinele. UE a dat ordin, se va aplica și în România. Cu ce se înlocuiește cardul de identitate
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro