Peștele românesc care ține bolile la distanță. Ce beneficii miraculoase are și cum se prepară corect
Peștele este unul dintre alimentele pe care nutriționiștii le recomandă în orice situație. Fie că vă doriți să slăbiți, fie că vă doriți să găsiți alternative la alte tipuri de carne, fie că vreți să aveți o alimentație echilibrată din punct de vedere sentimental, el este varianta perfectă. În general, este recomandat să consumăm 2-3 porții de pește pe săptămână. Dar o specie iese în față: scrumbia de Dunăre.
Beneficiile consumului de pește. Scrumbia, una dintre cele mai bine vândute specii românești, este bogat în vitamine
Carnea de pește conține fier, o substanță minerală care contribuie la combaterea și prevenirea anemiei. De unul singur, peștele nu ar putea avea o acțiune optimă asupra acestei afecțiuni, motiv pentru care este recomandat să consumați și alte alimente bogate în fier. Iodul, de exemplu, este un aliment esențial pentru funcționarea normală a glandei tiroide, implicit pentru arderea grăsimilor.
În general, doza de iod se obține din alimentație, ceea ce înseamnă că nu este nevoie de suplimente. Printre alimentele cu cel mai mare conținut de iod se numără carnea de pește. Sardine, hering, cod, biban, ton, crustacee, nuci, alge sau pâinea de secară sunt câteva dintre alimentele cu un plus de iod.
În topul celor mai sănătoase și gustoase soiuri de pește se numără Scumbia, care ocupă chiar locul fruntaș. Cu un conținut bogat de acizi Omega 3, calciu și vitamina D, peștele, mic în aparență, demonstrează că „esențele tari se țin în sticluțe mici”. De altfel, există o regulă care spune că, cu cât peștii sunt mai mici, cu atât sunt mai sănătoși și mai lipsiți de toxine.
Valori nutriționale
O porție de 100 de grame conține 136 de calorii, dar acest număr depinde de modul în care este preparată scrumbia. De exemplu, fiartă, friptă sau marinată are mai puține calorii decât cea prăjită în ulei, în crustă de mălai sau făină.
Substanțe nutritive pentru 100 de grame de scrumbie
- Apă – 66,3 grame
- Grăsimi – 11 grame
- Proteine – 18,3 grame
- Grăsimi polinesaturate – 3 grame
- Vitamina A – 60 micrograme
- Vitamina D – 13 micrograme
- Niacină – 3 miligrame
- Triptofan – 3,4 miligrame
- Vitamina B12 – 7 micrograme
- Biotină – 4 micrograme
- Sodiu – 200 miligrame
- Potasiu – 320 miligrame
- Calciu – 97 miligrame
- Magneziu – 37 miligrame
- Fosfor – 240 miligrame
- Fier – 1,1 miligrame
- Zinc – 1,7 miligrame
- Clor – 270 miligrame
- Seleniu – 10 micrograme
- Iod – 64 micrograme
Aproape 90% din peștele de apă dulce de pe piața românească provine din import. Uriașe cantități din acest pește de import provine dintr-un pescuit ilegal, din zone interzise acestei activități, pentru că este vorba de ape intens poluate.