Aproape 2 tone de pește, retrase din hypermarketuri. Atenție la ce cumpărați!

Autor: Claudiu Surmei - 11:17, 24 mai 2019
Pește stricat, retras din hypermarketuri

Inspectorii ANPC au efectuat o serie de controale în hypermarketurile din București și județul Ilfov și au descoperit grave nereguli, în urma cărora au fost aplicate amenzi în valoare de 200.000 de lei. S-a confiscat cantitatea de 1,6 tone de pește și produse din pește, după ce s-a constatat că produsele erau stricate sau erau depozitate în condiții improprii.

Pește stricat, retras din hypermarketuri

Într-un comunicat de presă emis de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) se precizează că „într-o singură zi au fost controlați 11 operatori economici și au fost aplicate 10 amenzi contravenționale în valoare de 200.000 lei și un avertisment. Urmare a deficiențelor constatate, a fost oprită definitiv de la comercializare cantitatea de 1,6 tone de pește și produse din pește, în valoare de 40.000 lei.”

În urma verificărilor, inspectorii ANPC au constatat că:

  • peștele refrigerat era expus la vânzare fără să se respecte regimul termic și fără să aibă strat de gheață protector
  • pentru icrele sărate vrac și fructele de mare nu se respectau condițiile de temperatură impuse la locul de vânzare
  • peștele congelat, ambalat, acumulase o cantitate mare de gheață în ambalaj sau avea arsuri de congelare
  • peștele congelat prezenta modificări organoleptice: miros nespecific, culoare modificată, consistență flască
  • a fost scos la vânzare pește stricat (alterat / branhii închise la culoare / mucus abundent / ochi opaci)
  • creveții decorticați congelați rapid erau stricați
  • peștele afumat era expirat
  • informațiile erau incomplete la bazinul cu pește viu (nu se specifică metoda de producție și zona în care peștele a fost capturat sau crescut)
  • peștele refrigerat era depozitat în cutii din polistiren expandat, în care exista un lichid de culoare maron închis, fără respectarea condițiilor de păstrare impuse de legislația în vigoare.

„Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor îi asigură pe cetățeni, că nu tolerează nicio abatere de la prevederile legale și că va supraveghea, la fel ca până acum, piața și se va asigura, în continuare, de respectarea drepturilor consumatorilor”, a anunțat ANPC.