Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița identificat 7 focare de Pestă Porcină Africană. Toate au fost în exploatațiile nonprofesionale.
Focarele de pestă porcină au fost identificate la Nenișori, 3 focare, Patru Frați, 1 focar, și Armășești, tot 3 focare. Mai mult de atât, pe parcursul anului au fost declarate 4 focare de pestă porcină, în localitățile Coșereni, Urziceni, Făcăeni și Dridu Snagov. Cele din urmă au fost stinse oficial în totalitate.
„Extinderea focarelor de boală are ca principală cauză nerespectarea, de către crescătorii din gospodăriile populaţiei, a regulilor minime de biosecuritate şi a normelor sanitare veterinare ce reglementează comerţul cu porcine.
În urma anchetelor epidemiologice efectuate în focarele de boală s-au identificat mai multe neconformităţi: ascunderea de proprietari a apariţiei primelor semne de boală, aruncarea cadavrelor de animale la marginea localităţilor, pe terenuri agricole sau la gropile de gunoi, vânzarea şi cumpărarea de animale fără documente sanitare veterinare, nefiind astfel posibilă stabilirea trasabilităţii acestor animale şi dacă ele provin din zone cu restricţii de pe raza altor judeţe”, spun reprezentanţii DSVSA Ialomiţa.
De asemenea, se fac în continuare tratamente injectabile cu persoane neautorizate. Animalele din gospodării sunt hrănite cu furaje recoltate din zonele apropiate de pădure sau din zonele în care au fost observați mistreți. În același timp, s-a stabilit că nu se respectă regulile minime de biosecuritate la nivelul exploatațiilor.
În urmă cu puțin timp, ferma Nițchidorf 2 a companiei Smithfield a devenit focar de pestă porcină. Confirmarea a venit de la Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală București, Pesta Porcină Africană. În urma rezultatului, Centrul Local de Combatere a Bolilor a decis uciderea imediată a suinelor din exploatație.
Potrivit reprezentanților prefecturii, este vorba despre 10.800 de porci crescuți în această fermă. De asemenea, s-au aprobat și zonele circulare de protecție și supraveghere. Acestea sunt de 3 și 10 km în jurul focarului de pestă porcină africană. În zona de protecție se află doar localitate Nițchidorf.
Pe de cealaltă parte, în zona de supraveghere se vor afla mai multe localități precum: Buziaș, Silagiu, Vucova, Bacova, Berini, Blajova, Cadar, Tormac, Duboz din județul Timiș. Din județul Caraș-Severin, în zona de supraveghere se află localitățile Ersig, Izgar și Vermeș.
„Precizăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru aceștia, virusul având, însă, impact la nivel social, din punct de vedere economic”, amintesc reprezentanții prefecturii.