20 mart. 2019 | 11:27

Pesimism în rândul românilor: de ce sunt îngrijorați

Știri generale
Pesimism în rândul românilor: de ce sunt îngrijorați

Un sondaj INSCOP Research îți arată că românii sunt tot mai îngrijorați că țara merge într-o direcție greșită. Surprinzător este, însă, faptul că unu din 10 români nu are nicio părere.

Românii sunt mai pesimişti în ceea ce priveşte direcţia propriei ţări şi mai optimişti faţă de cea a Europei, potrivit unui sondaj naţional realizat de INSCOP Research în perioada 5 – 13 martie, la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer, potrivit News.ro.

Sondajul realizat arată că 72,8% dintre români consideră că direcţia în care se îndreaptă România este greşită. Un procent de 17,8% este de părere că direcţia în care merge ţara este bună, în timp ce 9,4% dintre respondenţi nu ştiu sau aleg să nu răspundă. Un studiu similar s-a făcut și luna trecută, iar noile concluzii arată că a crescut numărul celor care cred că România se îndreaptă într-o direcție greșită, dar sunt mai mulți și cei care cred că țara merge într-o direcție bună.

Numai că, faţă de 2017, procentul optimiştilor s-a înjumătăţit. Astfel, de la 36,6% dintre români care credeau în iulie 2017 că România merge într-o direcţie bună, mai împărtăşeau această percepţie doar 22,8% în noiembrie 2017, 19,9% în februarie 2018, 19,1% în octombrie 2018, 18,7% în noiembrie 2018 şi 16,9% în ianuarie-februarie 2019.

Cei mai mulţi respondenţi (46,7%) sunt de părere că Europa se îndreaptă într-o direcţie bună, în timp ce 35,3% apreciază că Europa merge în direcţia greşită. Procentul non-răspunsurilor este de 17,9%.

Pesimism în cazul Românei, optimism în cel al Europei

În 5 luni, ponderea celor pesimişti cu privire la direcţia în care se îndreaptă Europa s-a diminuat cu peste șapte procente. Similar, procentul celor care cred că Europa se îndreaptă într-o direcţie bună a crescut în aceeaşi perioadă cu peste cinci procente. Practic, dacă în noiembrie 2018, ponderea celor care credeau că lucrurile în Europa merg într-o direcţie greşită era mai mare cu 1,3% decât ponderea celor care credeau că lucrurile merg într-o direcţie bună, în martie 2019 situaţia s-a inversat radical, ponderea celor care percep o direcţie bună fiind cu 11,4% mai mare decât a celor care cred că lucrurile în Europa merg într-o direcţie greşită.

De unde încrederea crescută în instituțiile europene: autorii sondajului notează că apropierea alegerilor europarlamentare, dar și preluarea președinției rotative a Consiliului UE de către România i-au făcut pe români să se aplece mai mult asura chestiunilor de la nivel european.

Sondajul INSCOP Research a fost realizat în perioada 5 – 13 martie 2019, la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer, pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.

Volumul eşantionului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1053 de persoane, reprezentativ pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.