Mulți dintre noi privim șofatul ca pe un lucru absolut normal. Acest lucru nu se aplică, însă, în cazul persoanelor care au probleme de sănătate. Dacă prezinți afecțiuni de acest fel, nu înseamnă neapărat că nu mai poți să te urci la volan. Unele persoane au parte, în schimb, de o adaptare mai dificilă sau cel puțin de o altă persoană care să circule cu ei. În special în perioade de caniculă. Află ce persoane n-ar trebui să conducă pe timp de caniculă niciodată.
În România, există o listă completă a bolilor în funcție de care ți se poate interzice să conduci. Majoritatea persoanelor care prezintă afecțiuni de natură cardiacă pot să conducă. Sunt rare cazurile în care acestora li se solicită de către autorități să renunțe complet la șofat.
Însă, uneori, există situații când medicii, precum și agenții de poliție recomandă să nu se mai conducă pentru o perioadă temporară. Dacă prezinți afecțiuni cardiace, autoritățile recomandă să nu conduci vara. Mai ales atunci când afară temperaturile sunt ridicate. Sau, dacă trebuie neapărat să pornești la drum, nu pleca singur. Ia cu tine pe cineva care să te însoțească și să fie vigilent, în caz că ți se face rău.
Bolile cardiace ar putea să afecteze capacitatea de a conduce în siguranță. Când afară este caniculă, ai putea să te confrunți cu stări de amețeală și/sau leșin, care se produce brusc în timp ce conduceți mașina.
Atunci când autoritățile solicită unui șofer cu boli cardiace să întrerupă condusul pentru o perioadă temporară de timp, se iau în vedere mai multe aspecte. Tipul de afecțiune pe care îl prezintă șoferul, tipul de mașină condus, precum și tratamentul administrat de către medic sunt elemente importante pentru agenții de poliție. Mai ales atunci când iau o decizie de acest fel.
Dacă ești șoferul unui vehicul mai mare, cum ar fi un camion cu care livrezi diverse materiale sau un autobuz, este posibil ca autoritățile să impună mai multe restricții privind șofatul pe perioade cu temperaturi foarte mari.
Desigur, acest lucru afectează în mod inevitabil activitatea profesională a șoferului astfel încât se recomandă să se poarte o discuție cu angajatorul în acest sens. Unele boli cardiovasculare se numără pe lista în funcție de care ți se poate interzice să fii la volan.
În orice caz, medicul la care te-ai tratat poate să îți spună în mod concret dacă trebuie să renunți la a mai conduce mașini. Tot el poate să îți ofere toate explicațiile cu privire la starea ta de sănătate și la riscurile la care te expui. Dacă te îngrijorează modul în care boala de care suferi ar putea să afecteze siguranța ta în trafic, cel mai bine este să discuți cu un specialist din sănătate care să îți ofere sprijin.