Oamenii fără adăpost înfățișează o realitate dură, de care de cele mai multe ori te lovești zilnic în drum spre muncă. Totuși, rezolvarea problemei nu stă în amenzile sau legislațiile tot mai stricte.
Recent, guvernul lui Viktor Orban a modificat constituția, iar noile reglementări îi scot pe oamenii fără adăpost în afara legii. Astfel, acțiunea de a dormi pe stradă a devenit ilegală în Ungaria.
Oamenii străzii vor fi anunțați de polițiști că este ilegal să doarmă în spațiul public și vor fi îndrumați către adăposturi. Persoanele care ignoră patru astfel de avertismente ale poliției vor fi reținute și puse în fața unui judecător. Acesta îi poate condamna la muncă în folosul comunității, iar dacă refuză, persoanele homeless ar putea ajunge după gratii.
Asociațiile umanitare din Ungaria au criticat decizia, deoarece adăposturile nu oferă consilierea psihologică de care persoanele respective au disperată nevoie.
Acesta este unul dintre exemplele extreme, însă un număr tot mai mare de peroane fără adăpost din toată lumea sunt amendate și închise pentru că cerșesc și dorm pe străzi, metode care în unele cazuri nu numai că nu rezolvă problema, ci le înrăutățesc și mai tare condiția persoanelor fără adăpost.
De cele mai multe ori, prezența acestor persoane este interzisă în centrele orașelor, iar nerespectarea legii aduce cu sine amenzi usturătoare. Totodată, acestea sunt trimise la închisoare dacă sunt prinse în mod repetat că cerșesc.
După cum spuneam mai sus, activiștii din Ungaria amintesc că adăposturile pentru persoanele homeless – care sunt unica loc alternativă – nu oferă consilierea psihologică, care le-ar putea oferi o posibilă șansă pentru o viață normală. O altă problemă din cauza căreia adăposturile nu sunt o soluție pentru multe persoane, o reprezintă condițiile inumane oferite de aceste facilități.
“Prefer viața liberă, unde nu trebuie să mă tem că ultima mea pereche de pantofi îmi va fi furată, unde nu trebuie să mă tem că mă voi trezi plină de ciupituri. Nu vreau să-mi fie teamă că, dacă voi dori să mă răsucesc, alți 30 vor trebui să facă la fel”, a declarat un om al străzii.
De asemenea, cercetările demonstrează că utilizarea legii ca abordare pentru rezolvarea unei probleme sociale este costisitoare și ineficientă. În loc să îi conecteze la alternative, sistemele juridice din diferite comunități nu fac decât să îi atragă către închisoare, fapt ce le va face și mai dificilă obținerea ulterioară a unui loc de muncă sau a unei locuințe. Cu alte cuvinte, o persoană fără adăpost cu cazier are aproape zero șanse către o viață normală.
Singurele metode care ar putea ajuta, într-adevăr, persoanele fără adăpost sunt cele de prevenție, programele de consiliere psihologică și programele care îi ajută să-și găsească un loc de muncă sau o casă.