Perseide 2023, ce sunt acestea și când le puteți observa? Universul ne oferă periodic peisaje pe cer uimitoare, unele care au loc odată la câteva sute de ani. Perseidele se produc în fiecare an și în doar câteva zile vor putea fi observate pe cer. Aflați în rândurile următoare despre ce este vorba.
Perseidele reprezintă o ploaie de meteoriți, iar anul acesta, fenomenul va putea fi observat în perioada 17 iulie – 24 august. Cu toate acestea, ploaia de meteoriți va putea fi văzută cel mai clar în noaptea dintre 12 spre 13 august 2023.
În această perioadă veți putea vedea o multitudine de linii luminoase pe cerul nopții, care corespund averselor de meteoriți. De asemenea, este unul dintre cele mai cunoscute averse de meteori din lume, având cea mai mare intensitate. Poate produce până la 80 de meteori pe oră.
Pe tot parcursul anului există diverse averse de meteoriți, însă Perseidele sunt cele care au o relevanță mai mare, având în vedere faptul că au o rată ridicată de meteori pe oră. Perseidele apar în timpul nopților de vară în emisfera nordică.
Citește și: Ce sunt perseidele și când pot fi văzute pe cerul României. Fenomen unic
Perseidele sunt asociate cu cometa Swift – Tuttle, deoarece aceasta orbitează în jurul Soarelui și lasă în urmă un nor de particule și praf cosmic. Pământul se intersectează cu cometa în luna august, iar particulele pe care cometa le lasă în urmă intră în atmosfera noastră și ard, iar astfel se creează ceea ce numim stele căzătoare.
De fapt, cometa care a dat naștere Perseidelor este Swift – Tuttle, descoperită în anul 1862. Are un diametru de circa 26 de km, iar timpul necesar cometei pentru a-și parcurge orbita eliptică în jurul soarelui este de aproximativ 133 de ani.
Acești meteori mai sunt denumiți și Perseide, cunoscuți pentru faptul că produc meteori luminoși. În noaptea maximului, adică atunci când fenomenul este cel mai clar pe cer, se pot vedea zeci de meteori pe oră, acolo unde cerul este liber.
Perseidele pot avea diferite culori, de la alb la nuanțe de verde sau albastru. Se mișcă foarte repede pe cer, motiv pentru care experții recomandă să privim Perseidele în nopțile apropiate de maxim, într-un loc întunecat și liber de poluare luminoasă.
Originea Perseidelor este destul de greu de stabilit. În primii ani ai secolului al XIX-lea, oamenii de știință au crezut că aversele meteorice sunt fenomene atmosferice.
După mai multe studii, astronomii Denison Olmsted, Edward Herrick și John Locke au ajuns la concluzia că ploile de meteori au fost cauzate de fragmente de materie pe care le-a întâlnit pământul își călătoresc orbita anuală în jurul soarelui.
Mai târziu, alți astronomi au descoperit legătura dintre orbitele cometelor și Perseidele. Prin urmare, s-a ajuns la concluzia că orbita Tempel – Tuttle coincide cu apariția Leonidelor, care au loc deseori în luna noiembrie.
Citește și: Care este diferența dintre meteor și meteorit, de fapt. Puțini oameni știu acest detaliu
Experții în domeniu au realizat că aceste averse de meteori nu erau altceva decât întâlnirea planetei noastre cu câteva rămășițe lăsate de comete ale căror orbite i-au adus aproape de soare.