Permisul auto va putea fi obținut de la o vârstă mai mică în România. Cum s-a ajuns la această decizie

Permisul auto va putea fi obținut de la o vârstă mai mică în România. Cum s-a ajuns la această decizie

Permisul auto va putea fi obținut de la o vârstă mai mică de către șoferii profesioniști. Cei care vor să dea de permis pentru categoria C și CE, nu vor trebui să mai aștepte până la 21 de ani, ci o vor putea face de la 18 ani. De asemenea, vârsta a fost redusă și în cazul șoferilor care dau de permis pentru categoria D și DE. Aceștia vor putea lua permisul la vârsta de 23 de ani, nu la 24 cum prevede legislația acum. Șoferii vor trebui să aibă un certificat de competență profesională pentru a putea lua carnetele de șoferi mai devreme.

Permisul auto, obținut de la o vârstă mai mică în România. Cum s-a ajuns la această decizie

Scăderea vârstei de obținere a permisului auto pentru categoriile C, CE, D și DE este necesară pentru a ne alinia normelor UE. De asemenea, cei ce vor solicita mai devreme permisul de conducere pentru una dintre categoriiloe amintite vor trebui să dețină un certificat de competență profesională. Proiectul de lege care prevede scăderea vârstei pentru obținerea carnetului de către șoferii profesioniși trebuie aprobat de Guvern, după care adoptat de Parlament și promulgat de președintele țării.

De asemenea, metoda prin care se va obține certificatul de competență profesională se va stabili prin ordin al ministrului transporturilor, cu avizul ministrului afacerilor interne, în termen de 60 de zile de la publicarea noii legi în Monitorul Oficial.

Permisul auto va putea fi obținut de la o vârstă mai mică în România. Cum s-a ajuns la această decizie
Permisul auto va putea fi obținut de la o vârstă mai mică în România. Cum s-a ajuns la această decizie

Legislația actuală prevede că vârsta minimă pentru obținerea carnetului de conducere este de:

a) 16 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule AM, A1 și B1;

b) 18 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C1, C1E și Tr;

c) 20 de ani împliniți, dacă persoana are o experiență de cel puțin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani împliniți, pentru motocicletele din categoria A;

d) 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 și D1E, precum și pentru triciclurile cu motor din categoria A;

e) 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb și Tv.

Cum se va obține certificatul de competență profesională

Potrivit proiectului de lege, permisul de conducere pentru categoriile C și CE va putea fi obșinut de la vârsta de 18 ani, nu la 21 cum este prevăzut acum, condiția principală fiind ca solicitantul să aibă un certificat de competență profesională pentru atestarea unei calificări inițiale. Certificatul ar urma să fie acordat după ce solicitantul participă la un curs și promovează un test.

Categoriile D și DE de conducere vor putea fi obținute de la vârsta de 23 de ani, nu de la 24 de ani cum prevede legea acum, condiția fiind ca solicitantul să beneficieze de un certificat de competenșă profesională. La fel, cerificatul va fi obținut în urma unui curs și a unui examen.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI