Permis de conducere pentru persoane cu handicap locomotor. În ce condiții se poate obține
Dacă ai o afecțiune medicală sau un handicap nu înseamnă neapărat că nu poți sau nu ți se va permite să conduci. Unele persoane cu dizabilități pot conduce un vehicul cu motor și pot deține un permis de conducere valabil, în funcție de afecțiunile pe care le are. Există însă anumite condiții pentru obținerea unui permis de conducere pentru persoane cu handicap locomotor.
Nu în toate statele este permisă eliberarea unei licențe unei persoane care are o dizabilitate fizică sau psihică, ceea ce o poate împiedica să conducă o mașină în siguranță.
În țara noastră aceste persoane au dreptul să conducă, cu condiția că trebuie să arate că poate conduce în siguranță pe baza unui raport medical conform căruia dizabilitatea nu le va face să nu fie în siguranță.
Permis persoane cu dizabilități
Persoanele cu dizabilități sunt deosebite. De cele mai multe ori, handicapul pe care îl au reprezintă un imbold pentru acestea și nu un obstacol. Chiar dacă au un handicap, asta nu înseamnă că nu pot urca pe munte, nu pot munci, vâsli sau câștiga medalii la concursuri.
Aceste persoane sunt înzestrate cu o minte sclipitoare și cu o putere de autosugestie mai mare decât a persoanelor care nu suferă de această afecțiune. Iată așadar tot ce trebuie să facă pentru a obține un permis conducere persoane cu handicap locomotor.
Permis de conducere pentru persoane cu handicap locomotor. Care sunt condițiile
Înainte de a se înscrie la cursurile școlii de șoferi, precum și la examenul auto, cât și după obținerea permisului de conducere, persoanele cu handicap trebuie să facă anumite investigații medicale, minuțioase. Pentru a obține permisul de conducere pot aplica și persoanele care au o formă de handicap cum ar fi:
- locomotor
- deficiențe de auz
- de vedere
- afecțiuni cardiace
- afecțiuni neurologice.
Pentru început, persoanele cu handicap, care doresc să intre în posesia unui permis de conducere, trebuie să facă o vizită medicală. Aceasta va stabili, măsura în care, capacitatea de a conduce vehicule, poate fi afectată de dizabilitatea pe care o prezintă. Persoana respectivă poate urma cursurile școlii de șoferi, dacă medicul spune că este aptă pentru condus. La noi în țară există foarte puține școli de șoferi, în cadrul cărora, aceste persoane pot învăța să conducă. De obicei firmele nu își permit luxul de a adapta autoturismele pentru fiecare tip de handicap.
Cum poate conduce o persoană cu handicap locomotor
Președintele Asociației Persoanelor cu Handicap „Sporting” din Galați, Vasile Cristea, a făcut o declarație conform căreia, asociația pe care o conduce a înființat pentru persoanele de la noi din țară care suferă de handicap, propria școală de șoferi. După spusele acestuia, au urmat cursurile acestei școli, multe persoane din mai multe județe. Iată ce a declarat acesta:
„Autoturismul trebuie adaptat și modificat în funcție de handicapul fiecărei persoane în parte. În acest caz, mașina nu poate fi decât cu cutie automată, deci dotată cu pedală de accelerație și cu pedală de frână. O persoană care nu are nici unul dintre cele două membre inferioare sănătoase va putea conduce autoturismul cu ajutorul unei manete atașate de șasiu. Când maneta e acționată spre corp, se accelerează. Când împingem maneta, frânăm. În cazul persoanelor care nu au un membru superior sau cărora le lipsesc degetele se folosește o nucă atașată de volan. Peste ea se poate adăuga un adeziv special, pentru o priză mai bună”.