O treime din greutatea saltelei de pe șezlongul de la plajă reprezintă acarieni, bacterii și piele moartă. În urma unui studiu realizat de către cercetătorii de la spitalul Bartholomew din Londra, în colaborare cu London Național Health Service, specialiștii atrag atenția turiștilor să evite să facă plajă pe șezlonguri. Iată ce boli poți să faci dacă te expui pe șezlong!
Nimic nu este mai relaxant decât să faci plajă pe un șezlong, în zilele fierbinți de vară. Cu toate acestea, multe dintre ele nu sunt curățate de către proprietarii fâșiilor de plajă unde închiriem locurile de relaxare. Cele mai multe pot fi curățate în mod eficient, doar cu apă caldă și un lichid ușor. Însă uneori nu toată lumea acordă atenția acestui detaliu.
Potrivit unui nou studiu, realizat de către cercetătorii de la spitalul Bartholomew din Londra, în colaborare cu London Național Health Service, o treime din greutatea saltelei de pe șezlong este doar piele moartă, bacterii și acarieni.
Dacă te expui la plajă pe un șezlong care nu a mai fost curățat de mult timp, riști să contractezi câteva boli extrem de serioase. Indiferent cât de mult costă un șezlong, niciodată nu poți fi convins că a fost dezinfectat. Printre cele mai grave boli se numără stafilococul auriu, care poate provoca hepatită sau erupții cutanate dure.
Principalele boli pe care le poți face în vacanță, ca urmare a folosirii unui șezlong neigienizat sunt: pitiriazisul, râia și stafilococul auriu.
Pitiriazisul este o afecțiune a pielii relativ frecventă, care provoacă o erupție cutanată temporară de pete roșii pe corp. Această boală poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. De cele mai multe ori însă, ea a fost semnalată în cazul adolescenților și a adulților tineri, de până în 35 de ani.
Erupția poate să fie cauzată, de obicei, de o infecție virală. Pitiriazisul nu este contagios și nu poate fi transmis altor persoane prin contact fizic. Ce trebuie să știm este că petele după contractarea bolii pot să apară pe burtă, pe piept, pe spate sau pe gât și, mai rar, pe față sau pe scalp, sau în apropierea organelor genitale.
Unele persoane se simt rău câteva zile înainte de a le apărea erupția cutanată. Ele prezintă simptome precum dureri de cap, temperatură ridicată și dureri articulare.
Spre deosebire de pitiriazis, râia este foarte contagioasă și poate fi contractată prin contactul cu un șezlong care nu a mai fost dezinfectat sau curățat de mult timp. Cele mai vulnerabile persoane în acest caz sunt copiii, vârstnicii și cei cu imunitate foarte scăzută. Râia poate să apară la absolut orice vârstă și poate afecta și femei, și bărbați.
Transmiterea bolii are loc prin contact fizic sau sexual, preucm și prin intermediul obiectelor de tip haină, lenjerie de pat etc.
În altă ordine de idei, infecțiile cu stafilococi sunt cauzate germeni care se găsesc în mod obișnuit pe piele sau în nasul multor persoane sănătoase. De cele mai multe ori, aceste bacterii nu cauzează probleme sau provoacă infecții cutanate relativ minore. Această infecție poate fi tratată cu ajutorul antibioticelor. Nu trebuie, însă, neglijată, fiindcă poate conduce la complicații grave de sănătate și chiar deces.