27 ian. 2022 | 12:29

Pericolul ireal dintr-un aliment consumat de milioane de români. L-ai mâncat și în aceste zile?!

Diverse
Pericolul ireal dintr-un aliment consumat de milioane de români. L-ai mâncat și în aceste zile?!
Ce pericol ascunde un aliment preferat de români

Mulți români preferă să aibă parte de gustări rapide înainte de a ajunge la locul de muncă sau pur și simplu să se bucure de alimente care se pot găsi oriunde atunci când ies la o plimbare. Cu toate acestea, respectivele produse nu ar fi chiar așa de bune.

Ce aliment nu ar trebui să fie consumat des de români

Hotdog-ul poate să devină o gustare rapidă înainte de o zi obositoare la muncă. Sorin Mierlea, președintele InfoCons, a tras un semnal de alarmă cu privire la acest aliment. Românii ar trebui să citească etichetele produselor înainte să le consume pentru a nu se confrunta cu multe probleme.

„Nu înseamnă că hotdog-ul este rău, trebuie doar să avem grijă pe care îl alegem. O chestie foarte mică, care e la îndemână și o mănânci în 5 minute, are un gust care vine de la zahăr, sare, conține 27 de aditivi.

Mai bei o băutură carbogazoasă, mai mănânci o gumă și nu îți dai seama că în 10 minute, alergând până la serviciu, ai făcut 50 de aditivi. Sarea și zahărul pe care îi mănânci într-o gustărică ar trebui să îți ajungă pentru 4-5 zile.

Noi mai mâncăm după, că dacă ai mânca doar asta, ar fi ceva. Un crenvurst de genul acesta poate să ajungă doar la 10% carne de porc. Ar fi bine să ne uităm la eticheta chiflei, dacă are sau nu făină, e o componentă importantă a hotdog-ului.

Și la o brutărie trebuie să fie afișată eticheta. Dacă nu are, hai să nu cumpărăm. Depinde de producător, oricum cred că se găsește minim un plic, un plic și jumătate de zahăr în chiflă și două plicuri de sare.

Toți aditivii sunt permiși, cât sunt în legislația națională, problema este cu cantitatea lor.”, a transmis Sorin Mierlea, președinte InfoCons, la Vorbește lumea.

Sfaturi pentru români: „Putem să fim puțin atenți la această zonă”

Sorin Mierlea a mărturisit că toate persoanele ar trebui să fie atente la cantitate, mai ales pentru că anumite produse disponibile pe piață nu sunt chiar așa de bune, mai ales atunci când sunt combinate. Președintele InfoCons a subliniat ce cantitate de sare și zahăr ar trebui consumată în fiecare zi.

„Când discutăm de cantitate, discutăm și de numeric. Se poate găsi același aditiv în pâine și în carne, dar și în muștar. Poți să găsești ketchup doar cu 6% roșii.

Eu cred că este simplă informația, dar fiecare cantitate este la 100 de grame, trebuie să înmulțim.

Partea asta de sare și de zahăr a ajuns aproape să nu ne intereseze, la un fastfood cerem o porție de cartofi prăjiți cu multă sare, dar ceri și o băutură carbogazoasă pentru că ți se face sete. Și chestia asta duce la mai mult și mai mult.

Cam la 30% dintre produsele de pe piață sunt corecte, 30% sunt așa și așa. Să ne întoarcem la hotdog, trebuie să citim eticheta.

Putem să fim puțin atenți la această zonă, dacă la muștar ingredientul principal nu este boaba de muștar, el trebuie să fie lăsat în magazin. Organizația Mondială a Sănătății ne zice să mâncăm 5 grame de sare pe zi și 10-12 de zahăr.

Dacă bei o băutură carbogazoasă, acolo undeva e cam 40% zahăr. E bun un pahar azi și un pahar săptămâna următoare. Dacă ai băut-o azi, nu mai mânca zahăr. Ai grijă cu ceea ce combini în continuare.”, a declarat Sorin Mierlea.

Președintele InfoCons a punctat că anumite combinații de lichide și alimente pot duce la un consum mai mare de aditivi. Acesta i-a sfătuit pe toți să nu mai cumpere produse dacă nu găsesc eticheta, ținând cont că zahărul și sarea pe care le conțin gustările sunt în cantități mai mari.